КЕРАМИЧАР ГОРАН УЗГАЈА ЕГЗОТИЧНЕ МАХУНЕ: Принос је достигао око 400 килограма, тражи сталне купце

Горан Чолић прошле године је на плодној равници подно Саве успешно узгојио кикирики, а планира да сади и даље уколико пронађе тржиште и сталне купце.
1
Фото: Pixabay.com

Младић (25) из Козарске Дубице, који је по струци керамичар и нема никаквог додира са пољопривредном производњом, дошао је на идеју да засади кикирики знајући да то у БиХ нико не ради.

У тој култури, која је својствена топлијим крајевима, угледао је шансу за стицање додатног профита.

- Моја мајка дуже од 15 година за кућне потребе сади кикирики и знао сам да код нас може да успе. Са девојком Бранком Жујић договорио сам се да узмемо семе од маме и засадимо једну парцелу и да се опробамо у производњи, надајући се да ћемо имати тржиште, будући да кикирики, колико је мени познато, нико у БиХ не узгаја. И прошле године смо план преточили у дело засејавши око два дунума. На наше изненађење, производња је била успешна, а принос је достигао око 400 килограма кикирикија у љусци и то баш онаквог какав купујемо у маркетима - прича Чолић за Глас Српске.

Додаје да производња уопште није захтевна и да је радио по мајчиним упутствима.

- Упутила ме је како и шта да радим, а део потребних информација пронашао сам и на интернету. Узгој биљке креће у мају кад прођу касни мразеви. Воли плодно растресито земљиште па сам циљано изабрао парцелу поред Саве. Узгој биљке је најсличнији као код кромпира и вади се из земље у деветом месецу након чега се суши - навео је Чолић.

Фото: Pixabay.com

Нагласио је да су га мајске поплаве ове године омеле и да пролетос није успео да уђе у нови циклус производње. Истиче и да му наруку није ишло ни тржиште јер заинтересованих за кикирики произведен у Козарској Дубици готово да и нема.

Више је, како каже, поделио него што је успео да прода.

- Јако га је тешко продати, људи су скептични, навикли на кикирики из продавнице који се узгаја питај Бога где, сумњају да се код нас уопште може произвести. Мада, истини за вољу, нисам се претерано ни потрудио да робу пласирам на тржиште. Само сам огласио продају на интернету, а цена је била осам КМ (480 динара) по килограму. Са фирмама које се баве откупом нисам контактирао - наводи Чолић.

Млади Дубичанин из села Демировац планира да и идуће године засади кикирики уколико би пронашао сигурне купце.

- Много је отежавајућих околности на мом путу, али имам вољу и жељу да радим. Немам сушару, кикирики сам сушио на сунцу, а потом у мрежастим врећама на ваздуху. Немам чак ни машину за паковање, нити сопствено земљиште, већ морам да га изнајмим - испричао је Чолић.

Кикирики иначе припада породици махунарки и потиче из Јужне Америке одакле су га Шпанци донели у Европу у 15. веку. До првих деценија 20. века углавном је коришћен као сточна храна, а највећи светски произвођачи кикирикија данас су Кина, Индија, Нигерија, САД и Израел.

(Курир.рс/Глас Српске)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести