Конгрес у Новом Саду посвећен одрживом управљању земљиштем

НОВИ САД: На Пољопривредном факултету у Новом Саду, данас је званично отворен II Међународни и VIV Национални конгрес Српског друштва за проучавање земљишта под називом "Решења и пројекције за одрживо управљање земљиштем".
Vuk Radojevic
Фото: Покрајинска влада

На овом конгресу у наредна два дана, биће представљено 130 научних радова, од чега преко 40 радова из иностранства, у којима су представљени резултати и сазнања о досадашњим истраживањима земљишта.

Скуп је отворио професор Миливој Белић са Пољопривредног факултета, председник Српског друштва за проучавање земљишта, који је указао да конгрес треба да пружи решења која треба да се на најбољи начин пројектују до корисника пољопривредних земљишта, те институција која се баве заштитом земљишта и до институција које се баве управљњем земљишним ресурсом.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић истакао је, пред отварање овог конгреса, да овакви скупови заслужују посебну подршку ресорног секретаријата, саопштила је Покрајинска влада.

"У овој години је ресорни секретаријат подржао девет оваквих научностручних скупова у организацији Пољопривредног факултета. За ову годину смо определили 20 милиона динара за контролу плодности земљишта, што је двоструко више, него лане", нагласио је Радојевић.

Он је указао и на политику нове Покрајинске владе, која жели да определи додатна средства за ову намену, поготову узимајући у обзир досадашње анализе које су упозаравајуће.

Ресорни секретаријат је имао прилику да ове године подржи девет кандидованих пројеката ове високошколске установе за шта је издвојено преко пет милиона динара, подсетио је ресорни секретар, указујући да се ради и о уважавању акaдемске заједнице Пољопривредног факултета у Новом Саду, као једне од наших најрелевантнијих институција у области аграра. 

Једна од нових мера аграрне политике, која се по први пут реализује на територији АП Војводине јесте и подршка научнообразовним установама у нашој покрајини за набавку нове опреме. 

Радојевић је тим поводом изнео да је Секретаријат за Пољопривредни факултет на овом конкурсу определио максималних два и по милиона динара, и додао да је укупно седам корисника остварило право на наменска бесповратна средства. Конкурс је расписан у циљу повезивања теорије и праксе у области дуалног образовања.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести