Кркобабић: У последње три године основане 722 нове задруге

БЕОГРАД: Министар у Влади Србије и копредседник Националног тима за препород села Милан Кркобабић упутио је данас честитку свим задругама и задругарима у Србији поводом 4. јула, Међународног дана задруга.
krkobabic
Фото: Ministarstvo za regionalni razvoj

Поручио им је да верују у задружни систем јер задруге, како каже, имају одговор на све актуелне економске и безбедносне изазове.

"Задруге у Србији нису престале да раде ни у време пандемије вируса корона, а ни у једној од њих није забележено жариште Ковида 19. Посебно ми је драго што се у Србији у протекле три године у оквиру акције „500 задруга у 500 села“ вратио дух задругарства и поверење у удруживање, о чему сведоче 722 новоформиране задруге", рекао је Кркобабић, а наведено у саопштењу његовог Кабинета.

Задружни систем Србије, истиче он, из дана у дан је све јачи, јер је процес гашења задруга преокренут у "нову наду и шансу" за економску егзистенцију више десетина хиљада домаћинстава.

„Данас је у Србији око 35.000 задругара и више од 100.000 коопераната. Регистровано је око 4.500 задруга, од чега су 2.500 активне, а 2.000 пољопривредне. То је велики потенцијал који може да буде снажна полуга економског развоја, пре свега села Србије", истакао је Кркобабић.

Каже да задруге и задругари данас чине веома јак светски економски систем који окупља око милијарду људи и 280 милиона запослених у свим сферама привредних активности: пољопривреди, трговини, занатству, услугама...

Кркобабић наводи да Србија с поносом истиче да је један од 12 оснивача Међународног задружног савеза у Лондону 1895. године.

"Прва задруга на територији данашње Србије основана је у Бачком Петровцу, АП Војводини, 1846. године и била је трећа задруга у свету“, подсетио је Кркобабић.

Славиша
04.07.2020 • 13:39
Шта вреди отварати нешто и бацати новац у празно,када то нема никаквог ефекта.Да је отворено на хиљаде задруга,никакве користи за село и сељака нема,када се Српски сељак пљачка сваким даном све више.Дајте ви господине Кркобабићу редовне цене пољопривредних производа,а немојте чекати сељачку муку са њива да је опљачкате кроз ниске цене откупа,дајте сада сељаку 25дин/кг жита,јер ако је 2011 год држава откупљивала за робне резерве,жито по 20дин/кг,ове године то небих смело бити испод 25 динара,све друго је отворена пљачка села и сељака.
EUR/RSD 117.5816
Најновије вести