На нашим њивама расте здрава храна

НОВИ САД: Пољопривреда је највећи планетарни загађивач животне средине, 85 одсто пољопривредног земљишта изложено је ерозији због примене хемијских препрата, а годишње губимо по тону квалитетног земљишта, хумуса по хектару, казао је министар заштите животне средине Србије Горан Триван отварајући у Привредној комори Војводине у Новом Саду стручни скуп на тему „Пољопривреда – од загађивача до чувара животне средине – услов за интеграције у ЕУ”.
Suncokret Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Упркос савременим тенхологијама, предстоји нам дуг пут да животну средину доведемо до еколошки чистог окружења. У извештају Европске комисије се наводи да је нашој земљи у наредних 30 година потребно 15 милијарди евра за пројекте ради очувања животне средине. Зато би од наредне године требало да имамо план рада с буџетом, на који начин да управљамо природним ресурсима ради здравог окружења, безбедне и здраве хране, нагласио је министар Триван.

По његови речима, за новац који можемо добити бесповратно из претприступних фондова морамо имати ваљану пројектно-техничку документацију јер многе земље из окружења нису успеле да обезбеде финансирање управо зашто што нису имале ваљане папире.

Учећи се на њиховим грешкама, треба да обезбедимо пројектну документацију и путем јавно-приватног партнерства обезбедимо инвеститоре за системе који доносе профит, попут пречистача оптадних вода,пијаће воде…, нагласио је министар Триван.

Наша земља је, навео је, у протеклих неколико година учинила напоре да подигне свест о томе колико је животна средина битна за човеково здравље.

Повећали смо површине пољопривредног земљишта на којима се узгаја здрава и безбедна храна без употребе хемијских препарата. Осим што имамо посебно министарство, већ неколико година и административне службе у локалним самоуправама знатно су активније у управању природним ресурсима. Заједно с њима радимо, учећи их како да конкуришу и напишу пројекте и од домаћих субвенција реализују планове у области заштите животне средине, подвукао је министар Триван.


„Пољопривредник” и животна средина

Скуп „Пољопривреда – од загађивача до чувара животне средине – услов за интеграције у ЕУ” организовао је лист за пољопривреднике „Пољопривредник” у сарадњи са Задружним савезом Војводине и Привредном комором Војводине.

Директорка „Дневник – Пољопривредника” др Гордана Радовић казала је да ће „Пољопривредник”, с традицијом дугом 60 година, и надаље организовати скупове на такве теме.

Сматарамо да имамо обавезу да будемо организатори и иницијатори предавања, да би се производила здрава и безбедна храна и сачувала животна средина, али и наша пољопривреда, казала је др Радовић.


Уз тај учинак, министар је навео да ће убудуће бити уведене и ригорозне казне за све загађиваче, а не само за оне које истоварају опасан отпад.

Свест и навике људи треба мењати јер живимо на територији која је међу 40 најбогатијих биодиверзитета у свету. Недопустиво је користити хемијске препарате мимо упутства. Најстроже ће се кажњавати увозници карбофурана – отрова који је забрањен у Србији, а чији састојци убијају биљни и животињски свет и од којих страда и човек, нагласио је министар Триван.

З. Делић

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести