НАСТАВЉЕНА ИМТ ТРАДИЦИЈА Индијци направили први трактор у Јарковцу

Први трактор који је изашао из обновљеног погона фабрике ИМТ у Јарковцу биће представљен на Пољопривредном сајму у Новом Саду.
д
Фото: Спасо Младеновски

Мештани тог малог села у општини Сечањ, које је својевремено обрадовала вест да ће нови власник фабрике ИМТ, индијска компанија „Тафе”, поново отворити погон у Јарковцу, сада су добили и званичну потврду да су намере иностраног газде заиста озбиљне.

Помоћница председника сечањске општине и бивша управница погона у Јарковцу Биљана Савовић потврдила је јуче за „Дневник” да је урађено првих седам пробних трактора, који ће красити изложбени штанд на новосадском Пољопривредном сајму.

– Тренутно је ангажован мањи број људи јер су припреме за званичан почетак рада погона још увек у току – истакла је Биљана Савовић. – Хала у којој ће се одвијати производња за сада није у потпуности оспособљена за рад. По последњим информацијама, званичан почетак рада погона у том селу могао би се очекивати у септембру ове године.

7 трактора направљено за почетак

Она је подсетила на то да су својевремено овде постојали добри електрозаваривачи, који су били дефицитарни у компанији ИМТ, па су овдашњи радници ишли на испомоћ у друге погоне. У најбоље време ИМТ је у Јарковцу запошљавао 120 радника. У том погону, који је сада преузео „Тафе”, производиле су се једноосовинске приколице носивости 3,5 тоне, као и странице за тракторске кабине. Највише производа, по речима наше саговорнице, пласирано је на тржишта Републике Српске и Косова. Међутим, фабрика у Јарковцу престала је да ради пре неколико година.

66,8 милиона динара плаћена интелектуална својина ИМТ-а

– Погони у Јарковцу су и дан-данас добро очувани, а осим производне хале, ту су и фарбара и складишни простор – истакла је Биљана Савовић.


Процват села

За мештане Јарковца покретање ИМТ-а би, како кажу, значило процват села, које је доживело суноврат када је фирма затворена.

– У погону је било запослено стотинак радника из села, али и околних места – испричао је један од некадашњих радника ИМТ-а у Јарковцу. – Када је почела криза у фабрици, полако су одлазили један за другим, а последњи радници су напустили погон пре неколико година. Када смо чули да постоји могућност да се овај погон поново активира, стварно смо се обрадовали. То је начин да се млади, али и уопште мештани, задрже у овом и у околним селима.


Подсетимо, Индијци су за 66,8 милиона динара стекли право на интелектуалну својину ИМТ-а, која укључује бренд, нацрте дизајна и ауторска права, као и некретнине у Јарковцу, док земљиште на којем је фабрика ИМТ остаје у власништву Србије. Приликом потписивања купопродајног уговора, најављено је да би производња нових ИМТ трактора могла почети најкасније за годину, уз напомену да ће кључне компоненте, попут мотора, стизати из Индије, док ће се у Србији правити остали делови и склапати трактори с ознаком ИМТ.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести