Недимовић: Нове мере у пољопривреди, ЕУ фондови, наводњавање...

БЕОГРАД: У пољопривреди смо у 2017. увели нове мере аграрне политике, спречили смо продају земље странцима, почели смо да користимо европске фондове, а након 30 година почели смо да градимо 14 великих система за наводњавање.
branislav nedimovic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Тиме је министар пољопривреде Бранислав Недимовић описао најважније потезе у 2017. у његовом ресору, уз опаску да је најважнији задатак био да поврате поверење пољопривредника у министарство, у чему су, тврду, успели. 

"Трудили смо се, пре свега, новим мерама аграрне политике. На пример, за више од 2.000 трактора дали смо субвенције, исто и код механизације...", рекао је Недимовић.
Такође, Србија је, после осам година, почела да користи претприступна бесповратна средстава ЕУ за пољопривреду - ИПАРД од 175 милиона евра, намењених малим и средњим пољопривредницима, навео је.

Министарство пољопривреде је 25. децембра расписало први јави позив за добијање ИПАРД средстава за куповину нове механизације и опреме, а захтеви за одобравање права на подстицаје могу се поднети до 26. фебруара.
Недимовић истиче да смо тако започели да се акредитујемо за најважније "алате" у ЕУ у области пољопривреде.
"Јако важна ствар, која је имала више симболичко значење за српску пољопривреду, јесте забрана продаје земље странцима".

Измене и допуне Закона о пољопривредном земљишту су страним држављанима из ЕУ ограничиле куповину пољопривредног земљишта у Србији, а Недимовић наводи да је за српску пољопривреду значајно и што је почела градња великих системе за наводњавање. 
"У 2017. је започета градња 14 система за наводњавање и њихова реализација ће бити готова до јуна 2018. Паралелно са тим припремамо нове пројекте за 2018. и идеја нам је да, поред ових 50.000 хектара које ћемо обезбедити за наводњавање у 2017. и 2018, да драматично порасте  проценат земље под наводњавањем и дођемо до шест или седам одсто наводњаваног земљишта".

Како каже, то је нарочито важно за повртарство и воћарство, пошто  без воде нема развоја пољопривреде.
Недимовић додаје да је започета припрема за изградњу још 19 система за наводњавање, тако да ће се радити системи на укупно 33 локације у Србији.
Сарадња у области водопривреде између Србије и УАЕ се реализује кроз Уговор о зајму који је ступио на снагу 24. јула 2014. године, а уговорена вредност започетих радова је око 11 милиона евра.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести