Недимовић: Пољопривредни извоз за шест месеци вредан 1,98 милијарди евра

БЕЛА ЦРКВА: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић истакао је данас, током посете газдинствима у јужнобанатским општинама Ковин и Бела Црква, да је Србија у последњих шест месеци забележила извоз у пољопривреди и прехрамбеној индустији вредан 1,98 милијарди евра.
nedimovic
Фото: Tanjug (Nenad Nešić)

"То је извоз у пољопривреди и прехрамбеној индустрији већи за 13,9 одсто него у 2020. години која је била рекордна, тако да могу да кажем да очигледно пољопривреда само иде горе", рекао је Недимовић током посете Ковину и Белој цркви где је разговарао са пољопривредницима.

Министар је подсетио да је извоз у 2010. години био свега негде око 1,08 милијарди долара, што је два и по пута мање него сада.

Недимових је казао да, наравно, постоје проблеми у пољопривредном сектору, пре свега у сектору млечног и товног говедарства, али да се труде да интервенцијама државе покушају да неутралишу негативне ефекте на тржишту.

Говорећи о актуелним подстицајима, министар је рекао да се управо завршава конкурс за набавку механизације неопходне воћарима и повртарима.

"Резултати конкурса су објављени и у току је жалбени рок, а за недељу дана биће обвјављени коначни резултати конкурса," рекао је министар.

Како је истакао, у току је конкурс 50,40,10 за сточаре, који подразумева 50 одсто гранта, 40 одсто кредитне подршке и 10 одсто сопственог учешћа, а касније ће, како је додао, уследити конкурс за ратаре.

"Ово су мере које итекако значе пољопривредницима", нагласио је Недимовић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести