Недимовић: Сагласност са Русима о надзору и фитозаштити воћа

МОСКВА: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић је данас у Моксви постигао пуну сагласност са руским званичницима о координацији инспекцијског надзора и фитозаштите воћа, како би се спречиле евентуалне злоупотребе.
jabuke
Фото: Dnevnik, arhiva

Постигнута је сагласност о имплементације интеграције софтверског система фитозаштите воћа, речено је Тањугу у Министарству пољопривреде. 

Недимовић је учествовао у раду седнице мешовите комисије, где је са највишим руским званичницима, разговарао о свим питањима.

Министарство пољопривреде је 21. септембра демантовало писање појединих медија да је ограничен извоз српских производа на тржиште Руске Федерације.

Поједини медији су тог дана објавили да би Руска фитосанитарна инспекција могла да ограничи увоз воћа из Србије, јер је у последње време откривено више случајева заражених производа.

Министарство је тада обавестило јавност да је реч о апсолутно нетачним тврдњама, као и да је у претходном периоду постигнута изузетна сарадња са надлежним руским институцијама.

Како се наводи, потврда добре сарадње је значајан и константан раст извоза пољопривредно-прехрамбених производа из Србије на тржиште Руске Федерације, посебно поврћа и воћа. 

У првих осам месеци 2017. године извоз поврћа из Србије у Русију био је већи за 22 одсто него у истом периоду 2016. године, а извоз воћа био је већи за 10 одсто, прецизира се.

"Конкретно, у августу смо имали око 1.200 пошиљака, док смо за поменутих 12 пошиљака у дневној комуникацији са колегама из руске надлежне инспекције које ћемо и обавестити о резултатима анализа истих. Свакако, уколико буде потребе, инспектори Росељхознадзора су позвани да у сваком тренутку дођу у Републику Србију и заједно са српским колегама анализирају све спорне тачке" наведено је.

Руска Федерација за Србију један од два највиша приоритета у извозу пољопривредно-прехрамбених производа.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести