Недимовић: Србија остаје нон ГМО, велики потенцијал органска производња

БЕОГРАД: Србија има нулту толеранцију за производњу и трговину ГМО производима и свој потенцијал реализује кроз производњу органске хране, рекао је данас министар пољопривред Бранислав Недимовић.
nedimovic, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Бранислав Недимовић, фото: Танјуг/Сава Радовановић

Говорећи за ТВ Пинк он је оценио да је органска производња простор развоја за Србију.

Навео је да је Министарство недавно упростило процедуре за конверзију из конвенционалне у органску производњу.

Како је навео за две године извоз органске хране из Србије повећан је за 93 посто и сада извозимо у вредности од 65 милиона долара.

Највеће извозно тржиште је Немачка са 31 посто, а следе САД са 13,1 посто.

У Србији довољно вештачког ђубрива, цена ће још падати

У Србији ћемо имати довољно вештачког ђубрива за прихрану пшенице, а за три до четири недеље стижу и нове испоруке, рекао је Бранислав Недимовић.

Он је истакао да је држава укинула царине од 10 посто за увоз урее па увозници ђубриво набављају из Азербејџана, Узбекистана, земаља Средње истока и Либије.

"То није куповала држава, него увозници. Има га довољно, и биће га довољно свих врста", рекао је Недимовић.

Он је подсетио да је држава одлучила и да покрива камату пољопривредницима за кредите за куповину ђубрива а та ће им индиректна субвенција смањити цену ђубрива за 70-80 евра по тони.

Истакао је да је цена урее која готово директно зависи од цене гаса до пре месец дана била 950 долара за тону, а сада је 660 долара те изразио очекивање да ће та цена бити још мања.

Говорећи о робним резервама Недимовић је истакао да Србија по питању пшенице, кукуруза и остале растресите робе "стоји јако добро", а да и меса има довољно.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести