Одстрел дивљих свиња да се спречи афричка куга 

ЦРВЕНА ЦРКВА: Министарство пољопривреде донело је наредбу о одстрелу дивљих свиња како би се спречила појава афричке куге код свиња у Србији, а министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже да је план да се у наредна два до четири месеца популација дивљих свиња редукује чак и за 70 одсто. 
divlja svinja
Фото: pixabay.com

Недимовић је рекао да хигијенско-здравствени одстрел неће угрозити опстанак популације дивљих свиња, те да је та мера неопходна како би се што више редуковао број евентуалних преносилаца вируса афричке куге.

Како је навео, ловни инспектори ће заједно са људима из Управе за шуме ићи по терену, нарочито на простору Баната и ка северу.

Морамо ово да радимо и бирамо између два зла. Нама је угрожена с друге стране огромна популација свиња на фармама.

Србија има јако добру производњу свиња и добар извоз и економски би било потпуно неоправдано када бисмо то препустили случају, каже министар. 

Србија, наводи, примењује све научно доказане методе које могу помоћи у борби против афричке куге свиња. 

Нема лека за афричку кугу свиња, на свету не постоји. Где год се појави болест мора доћи до еутаназије, рекао је Недимовић. 

Навео је да је Министарство пољопривреде донело наредбу на који начин се на граничним прелазима понаша према животињској популацији у погледу болести афричке куге свиња с једне стране, а с друге стране како да се поступа с дивљим свињама које су најчешћи преносиоци те болести. 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести