Омогућити закуп пољопривредног земљишта и на дужи рок

КОПАОНИК: Учесници панела "Одрживи развој пољопривреде" на 26. Копаоник бизнис форуму сагласили су се вечерас да је важно да држава у наредном периоду омогући закуп пољопривредног земљишта на дужи рок и то на 30 до 50 година.
odrzivi razvoj poljoprivrede, tanjug
Фото: TANJUG / TANJA VALIC / bb

Како су рекли, на тај начин онај ко би закупио земљиште на тако дуг рок, према земљишту би се опходио "домаћински", а не би морао да сваке године поново конкурише за закуп и тиме буде у неизвесности када је реч о дугорочним плановима за производњу.

Директори великих пољопривредно-прехрамбених компанија које послују у Србији и региону, подсетили су на податак да сектор у којем њихове компаније раде, учествује са 8 процената БДП-а Србије и да пољопривреда остварује значајан суфицит од око 1,4 милијарди долара.

Како је речено на панелу, оно што није добро у структури наше пољопривреде је што извозимо сировину уместо производе са додатом вредношћу те да је важно да се инвестира у савремене капацитете за прераду.

Субвенције у пољопривреду, према њиховој оцени, треба да се дају по килограму произведене робе, а не по хектару како је то пракса тренутно.

Као сектор који је издвојен као профитабилан и веома развијен у прехрамбеној индустрији Србије, учесници су издвојили месну индустрију која годишње у Србији оствари промет од 1,2 до 1,6 милијарди евра.

На панелу су учествовали Владимир Чупић директор представништва Атлантик групе у Србији, Драган Филиповић генерални директор Генерали осигурање Србија, Иван Костић генерални директор Делта Аграра, Војин Лазаревић генерални директор Ал Дахра Србија, затим Дарио Шалић генерални директор Јамница (део Агрокор групе), као и Мохан Схрестха генерални директор Карнекса и Жељко Задро председник Управног одбора фабрике шећера Виро.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести