ПОЧЕЛО 58. САВЕТОВАЊЕ АГРОНОМА И ПОЉОПРИВРЕДНИКА СРБИЈЕ Новосадске сорте и хибриди широм света, ево у колико земаља се гаје

Ове године аграрни буџет Србије износи око милијадру евра, има 70 ставки за шта ће се новац потрошити, а до 2027. године сваке године он ће се увећавати за десет посто, казао је на отварању 58. саветовања агронома и пољопривредника Србије и 4. саветовања аргонома Републике Српске помоћник министарке пољопривреде, водопривреде и шумарства ЈеленеТанасковић Александар Богићевић, на Златибору, где је јуче почео велики скуп о аграру, у организацији новосадског Института за ратарство и повртарство од националног значаја.
а
Фото: Приватна архива

Богићевић је напоменуо да од ове године пољопривредници имају подстицај за куповину декласираног семена јер наша земља због сејања такозваног семена са тавана губи девет милијарди динара годишње.

- Губитак је велики не само за државу већ и за пољопривреднике пошто сетвом недекларисаног семена губи на приносима и заради.

Споменуо је да ће пољопривредницима, осим подстицаја из државне касе, новац стизати из инофондова, путем ИПАР-а 3 и конкурса „Конкуретна пољопривреда”,али да га могу добити и у локланим самоуправама у срединама где живе и привређују.

Фото: Приватна архива

Покрајина и Институт на добром путу

Скуп на Златибору отворио је, у име Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства, директор Управе за заштиту биља Небојша Милосављевић, рекавши да скуп агронома и пољопривредника представља највеће окуљање у земљи и у региону.

Присутнима се обратио и помоћник покрајинског секретара за пољпривреду АПВ Младен Петриш, који је истакао да је Секретаријат презадовољан сарадњом са Институтом за ратарство и повртарство и да очекује да се сарадња из године у годину унапређује ради одржавања и очувања наше независности у погледу производње хране и семена.


Фото: Приватна архива

Председница Управног одбора Института проф. др Драгана Латковић предочила је да Институт има велика достигнућа у оплемењивању више од 53 биљне врсте, те да је створено преко 1.500 сорти и хибрида које се гаје у 33 земље.

- Наш целокупан учинак је национално добро које морамо да чувамо и подижемо на још већи ниво. Учињено је много и захваљујем се свима који су допринели да бренд НС семе награђује родом и ужива поверње пољопривредника.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести