Потписан споразум о сарадњи ПКВ и задругара

НОВИ САД: Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић и председник Задружног савеза Војводине Радислав Јованов потписали су Споразум о сарадњи у циљу успостављања основа за трајну и континуирану сарадњу. Потписивању је присустововао и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић.
p
Фото: pkv.rs

Чврсто смо опредељени за то да у континуираној комуникацији с произвођачима, струковним асоцијацијама, земљорадничким задругама преко ЗСВ-а и ПКВ-а, те надлежних ресорних стручних одбора у области пољопривреде, с представницима академске заједнице унапређујемо и усавршавамо мере аграрне политике на покрајинском нивоу, казао је Радојевић.

По његовим речима, на бази анализа војвођанског аграра и на основу исказивања потреба задругара, мере аграрне политике се унапређују.

Циљ је да заједно с онима који користе подстицајне мере на покрајинском нивоу конципирамо квалитетну развојну аграрну политику. У наредним данима ће Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, преко Развојне агенције Војводине, расписати конкурс само за земљорадничке задруге намењен за набавку нове опреме и система за прецизну пољопривреду, као и опрему за прерађивачку индустрију, а за те намене опредељено је 50 милиона динара, рекао је Радојевић.

Наша сарадња са ЗСВ-ом, који је један од најзначајнијих партнера ПКВ-а у области пољопривреде, дуга је и успешна, а Споразум ће омогућити наш заједнички рад на умрежавању задруга, рекао је Вучуревић.


Житарице доминантне у извозу војвођанског аграра

У првих пет месеци ове године укупна спољнотрговинска размена аграрних производа вредела је око 841 милион евра и бележи повећање од 33,7 одсто у односу на исти период лане. Извоз у том периоду износио је 597 милиона евра и такође бележи повећање у односу на исти период лане, и то за 36,7 одсто. Житарице и производи на бази житарица су доминантна група у извозу војвођанског аграра и за првих пет месеци ове године вредео је 206,3 милиона евра, што представља 35 одсто укупног робног извоза војвођанског аграра.


Јованов је указао на то да ЗСВ, заједно с ПКВ-ом и Покрајинским секретаријатом за пољопривреду, водопривреду и шумарство, својим чланицама проналази начин за наступ на новим тржиштима.

Познато је да све можемо произвести, а најактуелнији је пласман производа, рекао је Јованов.

Како је додао, наше чланице, задруге, задругари, произвођачи окренули су се ка интензивним турама, све више су у фокусу воће и поврће и потребна су нам нова тржишта, попут Марока, Египта, Кине, Русије.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести