ПОВРТАРИ КРЕНУЛИ У НОВЕ ПОХОДЕ Славко из Чачка већ посејао грашак, лук и кромпир - све посуо пепелом како би заштитио своје биљке (ФОТО)

ЧАЧАК: Рано пролеће измамило је пољопривреднике у баште и на оранице како би земљу припремили за сетву, а већ засејано поврће заштитили. Иако календарски зима још увек није завршена, сутра званично почиње пролеће, па су бројни повртари, попут Славка Дамљановића већ увелико на својим парцелма.
1
Фото: РИНА

– Ја сам већ посејао грашак, превентивно сам сипао пепео како би све било еколошки чисто и здраво. Поред грашка, засејао сам лук, шаргарепу, першун, зелену салату, кромпир… У мојој башти је све органски, једино ћу хемијске препарате користити за кромпир због златице – рекао је за РИНУ Славко Дамљановић из Љубића.

Он је истакао да је парцелу у којој сеје поврће оплеменио кречом због црва, а а због квалитета земљишта. Када је у питању поврће, струка саветује пре свега примену превентиних мера, како би се спречила појава болести и штеточина.

Фото: РИНА

– И плодоред може бити један од мера заштите, значи смена усева четворогодишњи И петогодишњи плодоред. Иначе, с обзиром на то да је у нашем крају у повртарству највише заступљена производња кромпира, важно је повртарима скренути пажњу да је највећа штеточина кромпиров мољац, посебно у крајевима у долини Западне Мораве – рекла је Љиљана Стојковић Јовановић, саветодавац за заштиту биља Пољопривредне саветодавне стручне службе Чачак.

Она додаје да су најугроженије сорте кромпира оне које се ваде крајем августа и почетком септембра.

Превентивне мере које би могле да ставе под контролу ову штеточину су најпре избор сорте кромпира из ранијих рокова сетве, затим семе мора бити здраво, као и примена четворогодишњег и петогодишњег плодореда, истајла је Јовановићева.

(РИНА)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести