Род добар, кукуруз требало продавати кад је била виша цена

БЕОГРАД: Овогодишњи род житарица у Србији је добар упркос поблематичним временским приликама, а на неким парцелама род кукуруза ове године достигао је и 14 тона по хектару, каже директор Удружења "Жита Србије" Вукосав Саковић.
kukuruz, Dnevnik/M. Mitrović
Фото: Dnevnik.rs

Он каже и да ратари нису задовољни садашњом откупном ценом између 13, 5 и 14 динара за килограм и да је боље било да су га продавали у јуну када је цена била већа, 16 динара.

Ово је једна од добрих година за кукуруз, може се рећи да су временски услови погодовали кукурузу, иако смо имали топлотни удар крајем јула и у августу, али срецом он је био у одмаклој фази вегетације те временски услови нису нанели веће стете у прозиводњи. Да тога није било говорили би смо о рекордној производњи, каже Саковић.

Наводи и да је производња кукуруза генерално добра и да се приноси крећу од 8 до 10 тона по хектару, а да је на неким наводњаваним парцелама у Војводини и 14 тона по хектару.

У Централној Србији приноси су мањи и они се крећу од пет до осам тона у просеку.

Кад сведемо комплетну рачуницу принос ће бити око, или благо изнад осам тона по хектару, казао је он.

Будући да су ратари прижељкивали већу цену, Саковић истиче да су делом и сами одговорни јер се кукуруз продаје термински унапред.

У јуну су, каже, имали у понуди цену од 16 динара за килограм и нису се прославили продајом. У јулу је била 15, 50 динара и тада је било више продаје.

Потом је цена почела благо да пада и сад се креће од 13, 50 до 14 динара у зависности од места отпреме.

Да су га продали у јуну кад је била најбоља цена били би задовољни, закључио је Саковић.

Напомиње да је ова година просечна за произвођаче пшенице, добра за произвођаче соје, иако је понегде било штете услед топлотних удара, док су временски услови најмање погодовали сунцокрету.

Ратари су очекивали више од сунцокрета, али мајске и јунске кише нису погодовале овој култури и он ове сезоне има нешто нижи род од оног који су прозиводачи очекивали.

Што се тиче цена, за пшеницу је била изнад реалне, односно за два динара већа од извозне у моменту жетве и нема разлога за незадовољство, али постоји опасност од гомилања залиха, каже саговорник Танјуга.

Имајући у виду да је део произвођача погођен и временским непогодама и да је било и поплава, може се рецћи да је цела година боља од просека, закључио је Саковић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести