Соја најгоре прошла, а сунцокрет прегрмео жегу

НОВИ САД: После обилне кише, пре десетак дана, опет имамо паклен врућине, па се, како се приближава жетва сунцокрета, кукуруза и соје, све чешће прича о томе колико ће бити тежак род.
z
Фото: Gde se navodnjava, tu problema nema/Dnevnik (Filip Bakić)

Падавине су биле у прави час и само у одређеној мери поправиле стање усева. Процењује се да ће свих ратарских култура бити мање него у жетви прошле године, али не одвише, и да ћемо и са умањеним приносима, јарих усева имати довољно за домаће потребе и за извоз.

Аграрни аналитичар из Новог Сада Жарко Галетин каже за "Дневник" да се очекује да би приноси основних ратарских култура у односу на лане могли да буду око десет одсто нижи и да ће се кретати у висини десетогодишњег просека. Кукурузу је киша помогла и не треба му више влаге упркос топлоти. Наша земља је међу десет највећих светских произвођача кукуруза и зато би унапред хтели да знамо колико ћемо га добити у предстојећој жетви.

Просечан род кукуруза ове године ће се кретати од шест до седам тона по хектару што је задовољавајуће, имајући у виду дугу сушу и град којег је било у појединим регионима. Кукуруза ће бити око седам милиона тона што ће бити довољно и за домаће потребе и да се прода на инотржиште. Лањски национални просек кукуруза је био осам тона по хектару, нагласио је Галетин.

Соја је у односу на кукуруз и сунцокрет најгоре прошла у суши , јер воли воду.

Има њива, где су се после кише, појавиле гриње, на целим парцелама. У Мошорину, Ковиљу, Ђурђеву град је уништио соју. На стаблима је мало махуна па се може речи да киша није допринела да биљка донесе бољи род, а пошто се врућине настављају, а кише нема ни у најавама очекују се приноси испод  вишегодишњег просека, рекао је за "Дневник" др Војин Ђукић са Инситута за ратарство и повртарство у Новом Саду.


Сунцокрет на 210.000 хектара

Према подацима Жита Србије овог пролећа смо кукуруза посејали на миллион хектара. Соје имамо на око 250.00 хектара, а под сунцокретом је од 210.000 до 215.000 хектара. Лане је кукуруза било на 970.000 хектара, сунцокрет је заузео 220.000 хектара а соја 240.00 хектара.


Колико би то могло бити, др Ђукић сматра, да ће соје бити испод две тоне по хектару. У солидној години, подсећа, просечан род соје се кретао  2,5 тоне по хектару.

Род сунцокрета ће се прво жети, већ за две до три седмице у региону Баната. Уљарица најбоље подноси ћуди климе јер може да издржи на јаком сунцу без влаге.

Сунцокрет сада добро изгледа, сунце убрзава зрење, али то биљци не шкоди, казао је др Владимир Миклич са Инситута за ратарство и повртарство, наводећи да је рано говорити о приносима, али ће се вероватно кретати у просечним годишњим вредностима, око три тоне по хектару.

Најбоље ће се знати када комбајни уђу у њиве јер ће сигурно бити разлике по регионима у погледу приноса, истакао је др Миклич.

З. Делић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести