Сремскомитровачки „Митрос” ове године обезбеђује 100.000 товљеника

Некадашњи сремскомитровачки гигант „Митрос”, који је пре две године преузела аустријска компанија „Герлингер”, не одустаје у потрази за сарадницима у производњи товних свиња.
Poziv „Mitrosa” farmerima za saradnju i dalje otvoren Foto: „Mitros”
Фото: Позив „Митроса” фармерима за сарадњу и даље отворен Фото: „Митрос”

„Митрос” стално обављује позив на сарадњу у производњи товних свиња, у којем нуди прасад тежине најмање 25 килограма за даљи тов, храну за тов у вредности од 7.500 динара, плус ПДВ, и откуп уговорених товљеника. Произвођачи су у обавези да имају одговарајући објекат, да се тов одвија у складу с важећим стандардима у року од 120 дана и да обезбеде здравствену заштиту свиња.

Прошле године и почетком ове „Митрос” је настојао да склопи договоре са сточарима из Срема и Мачве, нудећи фармерима прасад за услужни тов, али је одазив био веома слаб. Међутим, кланични гигант, у који је аустријски „Герлингер” у модернизацију погона уложио више од 28 милиона евра, снашао се на другој страни. Како је објаснио генерални директор „Митроса” Рамо Адровић, изнајмили су велики комплекс свињске фарме у  Богатићу, коју су модернизовали и уложили више од милион и по евра у њега.


За четири године пола милиона товљеника

Уколико се остваре сви планови „Митроса”, за четири године ће се стићи до пола милиона товљеника, колико је и планирано приликом одлуке за преузимање тог сремскомитровачког кланичног гиганта. Треба подсетити на то да је „Митрос” добио дозволу за извоз меса у Русију, те да се његови производи, осим у Србији, продају и у готово свим републикама бивше Југославије.


– Ту имамо око 10.000 свиња у турнусу, а на годишњем нивоу биће их 30.000 – објаснио је Адровић. – Узели смо фарму за тов свиња у Темерину, где је капацитет 12.000 товљеника у турнусу, или 36.000 годишње, а склопили смо и уговор с кооперантом из Владимираца, где ће ове године бити 27.000 товљеника, па ће их ове године бити близу 100.000.

Тај гигант је у току прошле године, у складу с уговором који је држава направила с „Герлингером”, запослио 360 радника, а инвестирано је више од предвиђених 20 милиона евра. Наредне године следи закуп фарме у Ковилову на 30 година, у којој ће се у турнусу товити 30.000 свиња.

Осим тога, у току су преговори о закупу свиња у Јакову, где се у турнусу тови више од 60.000 товљеника.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести