ШТА ЋЕ БИТИ СА ЦЕНОМ СВИЊЕТИНЕ Клацкалица на тржишту меса за сада није превагнула у корист купаца

Фармери који се баве товом свиња опет кукају пошто је жива мера појефтинила због, како тврде, већег увоза свињетине махом из Шпаније, док представници удружења произвођача свиња кажу да се треба стрпети десет до 15 дана да би се видело да ли су свиње јефтиније због слабије потражње у месарама или увоза свињетине.
1
Фото: Ilustarcija pixabay

Увоз свињетине из Шпаније за сада само оборио цене товњеника Килограм живе мере товљеника креће се сада око 230 динара без ПДВ-а, док је пре два месеца жива вага била скоро 300 динара са ПДВ-ом. Истовремено, цене свињетине у маркетима и месарама остале су скоро непромењене.

Додуше, у великим трговачким ланцима непрекидно трају акције где се свињетина може пазарити по нешто нижим ценама.

Ове седмице у великим самопослугама свињски бут продавао се за непуних 800 динара до око 900 динара, филе кошта од 1.000 до 1.340 динара, свињска плећка од 780 до 840 динаран а каре без костију од 800 до 1.200 динара.

По речима великог фармера из Лаћарка Боре Шуљманца за „Дневник”, због појефтињења свиња за 15 одсто фармери опет праве губитке, додуше не велике.

- Опет радимо без зараде, неки су у благим губицима а неки на позитвној нули, док су цене житарица и уљарица сада знатно јефтиније него што су биле прошле године. Ипак, сточна храна је и даље је скупа, није појефтинила онолико колико би требало, односно 30 до 40 одсто.

- Фабрике сточне хране неће да спусте цене из њима познатих разлога и то нам отежава тов, уз већ прусутну афричку кугу због које, иако немамо заражених свиња, не можемо да их продајемо, пошто куге има у газдинствима који се не баве професионално товом - казао је Шуљманац.

Како је навео, увозници су добили увозне квоте за три месеца у овој години и сви одједном су пожурили да што пре купе свињетину из иностранства и испуне увозну квоту, уместо да су сукцесивно увозили месо и тако и нама олакшали посао да можемо да продамо товљенике.

- Сада, пошто је увоз свињетине у току, кланичари ни не траже товљенике, а чим се свиње не траже и цена се спушта - казао је Шуљманац.

Фото: Ilustarcija pixabay


Увозимо јер немамо нашу

Председник Уније произвођача свиња Србије Владимир Талић подсетио је да Србија нема довољно свиња па ни свињског меса и зато га увози.

- Нисмо тржиште на којем има довољно свињског меса за домаће потребе па морамо да га увозимо и на увоз не треба гледати са подозрењем. Месо увозимо, углавном, из земаља ЕУ које имају више свиња него што им треба за домаће тржиште, а то су Шпанија, Немачка Холандија...


С друге стране, председник Уније произвођача свиња Србије Владимир Талић каже да због појефтињења живе ваге свиња не би требало дизати буку већ бити стрпљив. - Тренутно је мртва сезона када потрошачи после празновања праве паузу у конзумирању меса и зато треба сачекати још десет до 15 дана како би се видело шта је посреди: да ли су свиње јефтиније због слабије потражње или због увоза свињског меса. Уколико се установи да су свиње јефтиније због увоза, удружења ће реаговати код Министарства пољопривреде. Прошле године увоз је био контролисан захваљујући разумевању министарства са којим сарађујују удружења произвођача свиња у намери да фармери свиња не праве губитке већ, напротив, увећавају стадо.

- Прошле године, предочио је, између осталог и захваљујући контролисаном увозу свињетине, цена живе мере била је у континуитету тржишна и ишла је наруку фармерима, али је сада нижа за 15 одсто у односу на период пре Нове године - навео је Талић. - Током 2023. године у дужем периоду фармери су могли на свињама да зараде.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести