СВИЊЕТИНА ПОСКУПЉУЈЕ ИЗ ДАНА У ДАН Килограм бута ускоро би могао коштати 1.000 динара

Цена свињетине сваке недеље по мало иде навише - четири,пет одсто и тако ће бити сваке седмице, док килограм свињског меса не стигне до 1.000 динара.
e
Фото: Pixabay.com

Кланичари наводе да је разлог зашто свињетина поскупљује искључиво појава афричке куге свиња (АКС), а не то што је свињетине од пре две, три семице у Европској  унији поскупела за 40 одсто.

Код нас је већ успавано више од 30.000 назимица, прасади и крмача што је, иако то чини свега 1,5 одсто укупног сточног фонда свиња, сасвим довољно да се број ове стоке још више смањи  Власник Индустрије меса „Ђурђевић” Миленко Ђурђевића казао је за „Дневник„ да цене свињетине скачу јер товљачи до којих није још стигла заразна болест користе прилику да цене живе ваге повећају. Тако је жива мера свиња у Мачви око 310 динара.


Сваке недеље раст за 20 – 30 динара

Директор Компаније „Агропапук” у Шиду Братислав Богатић казао је за „Дневник„ да упркос афричкој куги  на домаћем тржишту има довољно свиња.

- Понуда је добра, меса ће бити, а цене неће одједном скочити већ ће ићи нагоре недељно за 20 до 30 динара - нагласио је Богатић. - Морамо водити рачуна о куповној моћи становништва јер не вреди цене зидати ако опадне потражња.


- У неким селима у Мачви има афричке куге, а познато је да је Мачва подручје где има највише свиња у односу на друге делове земље, па су фармери искористили болест свиња да дигну цену своје робе, премда су села где је зараза стигла ветеринари про-

гласили угроженим, а не зараженим подручјима - навео је Ђурђевић.

Он  је истакао да цене житарица од којих се прави сточна храна не утичу на формирање цена живе ваге свиња, већ је само АКС та која диктира пошто ће бити свињско месо.

- Мада је сточна храна сада јефтинија због нижих цена житарица, фармере то није брига, па уколико болест свиња буде и даље напредовала цене свињетине ће расти и ускоро ће се килограм бута у месарама уместо око 840 динара, колико сада кошта, продавати за 1.000 динара По тој цени уз минимална одступања, коштаће и друге категорије свињског меса.

Нагласио је да прасетина, бар за сада, неће поскупети јер није ни тражена роба, пошто није сезона слава. Тренутно је жива мера прасади 400 дианра, а у месарама се килограм продаје од 690 до 740 динара.

Рецимо и то да сада килограм млевеног меса кошта до 840 динара, килограм ћевапа 890 динара, врат је око 830 динара, а каре око 700 динара. Цена килограма  ребара је око 750 динара, сирове сланине око 700 динара, а килограм масти је око 450 динара.

        З. Делић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести