Сточари Ресаве у Новом Саду с 25 јуница и два липицанера

СВИЛАЈНАЦ: Сточари Свилајнца ће на 86. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, који почиње сутра, учествовати с 25 јуница сименталске пасмине и два коња липицанера, рекао је председник Скупштине општине Владан Рајковић.
stoka
Фото: pixabay.com

На сајму смо најјачи и по броју и по квалитету грла, и очекујемо, као и ранијих година, највише награде, рекао је Рајковић.

Сточари Ресаве су међу најтрофејнијима на досадашњим Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду, а одлажак финансира Скупштина општине из буџета у „оквиру подршке и доприноса развоју сточарства и постицај за остваривање успешних резултата и у будућности“.

Узгајивачи говеда сименатлске пасмине из Ресаве, на овом сајму су, посебно били успешни и награђени за излагање јуница сименталске пасмине и колекиције од по пет елитних грла. 

Три године за редом били су апсолутни шампиони у говедарству Новосадског сајма, председник општине Свилајнац Предарг Милановић је добитник Плакете сајма „за допринос развоју сточарства“ у овом крају, док је општинска управа добитник Златног шампионског пехара за изложене јунице сименталске пасмине 2013. године.

Први пут ове године на сајму ће, у оквиру Националне изложбе стоке, бити и „изложба генетских потенцијала у оквиру којих ће се представити аутохтоне расе неопходне за одржавање биодиверзитета“, саопштили су организатори сајма.

Традиција узгоја говеда сименталске расе на подручју Свилајнца датира од 1885 .године а Свилајнчани, са сименталкама на изложбама и сајмовима учествују од 1935.године, укључујући и град Тур у Швајцарској.

Имају и свој Ресавски пољопривредни сајам дуже од 50 година са изложбом приплодних говеда сименатлске пасмине и уврштен је, од 1998. године, у календар европских и светских изложби и сајмова одлуком Европског удружења одгајивача говеда сименаталске расе, чије је седиште у швајцарском граду Цоликофен.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести