Сунцокрет и соја преотели оранице од репе

Пре десетак дана завршена је сетва шећерне репе. Има доста њива где је већ и никла, прво захваљујући топлој клими, а сада и киши .
soja.jpg Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Директорка Пословне заједнице “Индустријско биље “Олга Чуровић казала је за “Дневник” да према подацима из шећерана под репом треба да буде испод 35.000 хектара, али да ће се тачни подаци знати тек наредне седмице. 

- Постоји могућност да су ратари, иако су уговорили сетву са шећеранама, у последњем тренутку одустали од индустријске биљке. Зато чекамо коначне податке из шећерана – навела је Чуровић. - У сваком случају, површине под репом могу да буду најмање у односу на протеклих 20 година. Али ако се узме у обзир да свега четири шећеране прерађују шећерну репу: у Црвенки, Ковачици, Врбасу и Пећинцима, а било их је више од десет, скуп репроматеријал и гориво, високе цене уљарица и житарица, нису се могле ни оче-

кивати веће површине - навела је директорка.


Некад било

И Земљорадничка задруга у Кисачу посејала је репе на 50 хектара, што је мање него лане када је имала 150 хектара. Директор задруге Никола Шћепанчевић каже да памти године када је задруга имала репе и 300 и 400 хектара. – За сетву репе потребне су сада државне субвенције, због скупог вештачког ђубрива, хемије, горива и мале цене шећера. Никада није било да килограм шећера кошта колико и килограм брашна, а сада се то управо догађа, обе намирнице су од 80 до 85 динара. Својевремено је шећер био скуп и куповао се и по пола килограма, само онолико колико треба домаћинству за колаче – рекао је Шћепанчевић. Навео је да је у Кисачу све до ове сетве било ратара који су сејали репу, али да је ове године само задруга посејала индустријску биљки.


Прошле године репа је заузела, према подацима “Индустријског биља”, 37.000 хектара, просечан принос је био 60 тона по хектару, а дигестија је била добра, чак 17 процената. Произведено је око 340.000 тона шећера, а за домаће потребе треба око 200.000 тона.

Зна се да је много пољопривредника одустало од сетве и определилио се за друге културе, без обзира на то што су се све до лане бавили индустријском биљком. Разлози су добра цена уљарица и житарица и што са упола мање труда, рада и улагања могу да остваре лепу зараду.По хектру је овог пролећа требало од 2.500 до 3.000 евра за сетву .

Земљорадник из Црепаје у општини Ковачица Сава Милошев сетву репе на 50 хектара обавио је 23. марта и већ на око 80 одсто површина семе је никло. –- Мало сам отегао сетву, пет дана сам сејао, али сам уграбио лепо време када је земља била топла и сада, после ове кише, репа је кренула .

Милошев каже да је овог пролећа смањио површине за трећину у односу на лане ,али да је то учинио због скупе производње, док за пословну сарадњу са шећеранама има само речи хвале. – Изашли су нам максимално у сусрет у финансирању сетве – навео је Милошев.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести