Турци траже српске малине, боровнице и јагоде

НОВИ САД: Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Турске развојне агенције ТИКА разговарали су о пласману српске малине, боровнице и јагоде у ту земљу.
jagode SUS
Фото: Dnevnik.rs

На састанку је разматрана могућност производње индустријске јагоде, о чему су крајем децембра у Анкари разговарали министри пољопривреде Србије и Турске Бранислав Недимовић и Бекир Пакдемирлија, објавило је Министарство пољопривреде на свом сајту.

Државни секретар Сенад Махмутовић и директор Управе за зашиту биља Небојша Милосављевић разговарали су с директором ТИКА у Србији Чаглом Гултекином Тосбатом о плановима будуће сарадње. Акценат је стављен на могуће заједничке пројекте у области сточарства и воћарства.

Махмутовић је том приликом рекао да очекује даљи раст извоза воћа, и подсетио на то да су у последње три године такође забележени добри резултати када је у питању извоз малине.

По последњим подацима, извоз српског стратешког воћа премашио је 215 милиона евра у 2019. години, а имајући у виду добру цену проузроковану високом тражњом у свету може се очекивати још бољи резултат у 2020, рекао је он.

Србија је у 2019. извезла 2.530 тона у вредности од 7,2 милиона евра. Подсећају у Министарству да је у 2019. у Србији бровница била заступљена на 1.612 хектара. Очекују много већу производњу и површине пошто је значајан број произвођача уложио у засаде боровница.

Министарство пољопривреде подсећа на то да управо субвенционише такве инвестиције.

Саговорници су на састанку оценили да је досадашња сарадња била успешна, и најавили да ће обе стране радити на реализацији предложених идејних пројеката.

З. Д.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести