Унапређење сарадње Војводине и Екваторијалне Гвинеје

Потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић састао се данас са министарком пољопривреде Екваторијалне Гвинеје Франсиском Енеми.
Покрајинска влада
Фото: Покрајинска влада

Током овог сусрета, који је организован у оквиру вишедневне посете делегације Екваторијалне Гвинеје Републици Србији, било је највише речи о унапређењу сарадње те афричке државе и наше покрајине у области пољопривреде, посебно у трансферу технологија и знања на плану семенске производње, као и о значају међурегионалних односа.

Посебна могућност за сарадњу виђена је у области прехрамбене и прерађивачке индустрије, нафтном и гасном сектору и универзитетском повезивању.

Потпредседник Ћурчић је посебно захвалио на јасном и чврстом ставу Екваторијалне Гвинеје у погледу очувања територијалног интегритета и суверенитета Србије.

Он је представио потенцијале АП Војводине подсетивши на то да је она претежно аграрно подручје, у чијој укупној територији око 74 одсто чине обрадиве површине, односно 1,6 милиона хектара пољопривредног земљишта. Ћурчић је посебно истакао углед и квалитет Института за ратарство и повртарство и Института „Биосенс“ у постизању високих приноса.

„Србија је у протеклој години била апсолутни лидер у региону по броју инвестиција које је привукла из иностранства, а чија је вредност износила 3,9 милијарди евра. Добар део тих инвестиција дошао је у АП Војводину, што је показатељ да је рад Покрајинске и Републичке владе на истом курсу“, нагласио је Ћурчић и додао да Покрајинска влада чини све да направи повољан привредни амбијент, што утиче и на већу запосленост.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић рекао је да је пољопривреда најзначајнија привредна грана у нашој покрајини и изнео податак да је у Војводини регистрован велики број породичних пољопривредних газдинстава.

„Наша покрајина има скоро два милиона становника и 110.000  регистрованих пољопривредних газдинстава, односно исто толико породица које у Војводини остварују своје приходе у области пољопривреде“, истакао је Божић и додао да наша покрајина има капацитет да, сходно великом искуству и знању наших стручњака у пољопривредној производњи, помогне Екваторијалној Гвинеји у тој области.

Он је навео да у целокупној спољнотрговинској размени свих производа на територији АП Војводине, у претходне две године, аграрни производи учествују са 25 одсто. Када је реч о извозу, најзначајније су житарице – кукуруз и пшеница, али се знатан девизни прилив остварује и извозом индустријског биља.

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић истакао је значај јачања овакве сарадње, наводећи да постоји простор за то како у областима привреде и пољопривреде, тако и на плану високог образовања и културе.

„Добра могућност за повезивање привредника Екваторијалне Гвинеје са нашим привредницима постоји и преко Привредне коморе Војводине, на плану образовања, успостављањем сарадње са Пољопривредним факултетом, а ресорни секретаријат је спреман да пружи стручну помоћ и све  потребне информације у правцу остваривања даље свестране сарадње“, истакао је Софић.

Министарка Енеми је изјавила да у Србији види сигурног и лојалног партнера за сарадњу и пријатељство, као и да би размена искустава у области пољопривреде била од изузетног значаја, што би довело до тога да њена земља унапреди и искористи своје ресурсе. Посебно је значајна могућност повезивања наших привредника и стварање услова за извоз кафе и какаоа, који су њихови најзаступљенији аграрни производи.

Састанку у Покрајинској влади присуствовао је и  Антонио Обуру Ондо, генерални директор „Геопетрола“.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести