Вина из Срема добила ознаку географског порекла

НОВИ САД: Удружење произвођача грожђа и вина с ознаком географског порекла „Срем – Фрушка гора” добило је крајем маја од Министарства пољопривреде, шумарства и пољопривреде признање да њихова вина могу носити ознаку географског порекла за Сремски виноградарски рејон.
grozdje, Đ. Radivojević
Фото: Ђ. Радивојевић

Пре тога, удружење је три године радило на Елаборату о производњи вина с географским пореклом и пре две седмице, решењем Министарства, добило је право да у наредној берби грожђа на њиховим винима стоји  ознака „Сремски рејон / Срем”.

Ознака географског порекла представља велики успех, од којег ће користи имати винари, потрошачи и држава. Истовремено промовише дестинације Срема у сврху развоја туризма, подстиче произвођаче грожђа, а потрошачима даје сигурност да су вина контролисана и квалитетна. 

– Елаборатом се штити порекло 147 етикета вина из 34 винарије-чланице удружења – каже председник Удружење произвођача грожђа и вина  с ознаком географског порекла „Срем – Фрушка гора” Гордан Башић. – Ту је 17 типова белих, сувих и полусувих вина, седам розе сувих и полусувих вина, 16 црвених сувих и полусувих вина, једна врста полусувог слатког вина, једна врста белог квалитетног пенушавог вина и један тип розе квалитетног пенушавог вина.

Наредни корак, каже председник удружења, биће зашита географског порекла за уже подручје Фрушке горе, да би и та вина добијена од грожђа с Фрушке горе добила ознаку „Фрушкогорско виногорје – Фрушка гора”.


Винограда све више 

Секретар Удружења Слободан Спасовски наводи да је на подручју Срема под винским грожђем 1.882 хектара, а на 333 хектара се гаје стоне сорте.

– Винограда је све више, обнављају се запуштени и подижу нови – казао је Спасовски.

Колико се у Срему вина произведе удружење нема податак. Те податке немају ни у другим удружењима. –Тек од прошле године министарство је почело да води евиденцију о томе –наглашава Спасовски.


– Успели смо у елаборату да докажемо да постоји узрочно-последична веза између специфичности Сремског рејона у погледу климе и земљишта, традиције и знања, с једне стране, и квалитета грожђа и вина, с друге. Тако смо наставили славну виноградарску и винарску традицију Срема и Фрушке горе, која датира још од римског цара Пробуса.

На подручју наше земље сада, уз „Сремски рејон / Срем”, постоји шест виноградарских рејона с ознаком географског порекла с укупно 64 винарије, од којих су, скреће пажњу Башић, чак 34 из Срема, што најбоље осликава колики је успех остварен добијањем ознаке географског порекла  „Сремски рејон / Срем”.

– Имамо вина са заштићеним географским пореклом с подручја Књажевца, Неготинске крајине, Шумадије, Суботичко-хоргошке пешчаре и Топлице – Топличког рејона – каже он. – Наша вина су добра и квалитетна, а ознаке су гаранција за то, и без сумње прате корак других произведених у иновинаријама.

З. Делић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести