Више од 1.500 излагача из 60 земаља

Међународни пољопоривредни сајам, 84. по реду, већ првог дана окупио је велики број посетилаца. Са више од 1.500 излагача из 60 земаља, сада на још већем изложбеном простору, Пољопривредни сајам окупља све значајне актере агробизниса у овом делу Европе, али и представнике привредних грана које се ослањају на пољопривреду.
Sajam
Фото: Dnevnik.rs/B. Lucic

Посетиоци имају могућност да на једном месту виде најновија технолошка достигнућа у аграру , изложбе органске хране и производа са ознаком географског порекла, бикове тешке и по две тоне, комбајне који коштају више од 700.000 евра, тракторе по цени око пола милиона евра и многе друге понуде.

- Долазим сваке године – каже Ђорђе Стојшић из Шишатовца – Гледам пољопривредну механизацију и, с обзиром на то да се бавим виноградарством, занима ме углавном опрема за винарије и пољопривредне машине.

Посебну пажњу посетилаца привлаче колективне изложбе, као и Национална изложба стоке на којој се сваке године промовшу најбоља грла наших крајева.

- Први пут сам овде, а пољопривредом се бавим од малена – испричао је двадесеттрогодишњи Никола Достанић из Сомбора. – Бавим се ратарством и у мањој мери сточарством. Живим на салашу, а радим и као тракториста у једном пољопривредном газдинству. Радим комплетну обраду земље, од орања до жетве и следеће сетве. Кад је сточарство у питању, код куће имамо осам музних крава, па помажем при чишћењу и храњењу.

Ни ове године неће изостати пословнаи струковна окупљања, Међународни пословни сусрети АгроБ2Б, Агрополигон, као ни бројна дешавања на штандовима излагача. Најзначајнији део изложбеног простора заузеће излагачи пољопривредне механизације, а пред посетиоцима ће се наћи најсавременија пољопривредна механизација, коју ће моћи да купе под повољнијим условима јер су обезбеђене бројне погодности банака и фондова.

Thumbnail

Бик „Кокан” од две тоне

Бик по имену “Кокан” највеће је живо грло стоке изложено на 84. међународном сајму пољопривреде и прави је украс штале Новосадског сајма. “Коканов” власник је Ненад Николић из села Батинац код Ћуприје, који за свог горостаса, тешког цирка две тоне, каже да је изузетно мирољубива и умиљата животиња.

“Последње три године ‘Кокан’ служи само за изложбу. Могао би да се користи и за вештачку оплодњу, али нема заинтересованих за куповину семена, па га и не користимо у те сврхе”, рекао је Николић.

“Кокан”, по речима његовог власника дневно поједе око 15 килограма концентрата и силаже по жељи, колико год може појести. Почетна цена коју је за “Кокана” пријавио његов власник, за аукцијску продају стоке на Новосадском сајму је 4.500 евра.  Осим “Кокана” Ненад Николић је на Новосадском сајму изложио још два своја бика  “Рундова” тешког 1.440 килограма и “Тајсона” од 1.030 килограма.

 

Thumbnail

Ован двизац – најмлађи шампион

Ован стар 17 месеци, од 167 килограма, два дана пред почетак Пољопривредног сајма понео је титулу шампиона у категорији двизаца. Ова награда први пут је установљена, јер су се до сад оцењивале само овце старости преко три године. Млади двизац потиче са фарме “Виртемберг” из Богатића, чији је власник Горан Чолић.

Фарма “Виртемберг” поседује 176 оваца у приплоду. Четврту годину узастопно овце односе признања апсолутних шампиона у свим категоријама са новосадског Пољопривредног сајма, а ове године и додатну титулу шампиона овна двисца.

Батеријски тримери, косачице...

Компанија “Штил”, као представништво, директно је присутна у Србији од 2013. године, а на Пољопривредном сајму у Новом Саду наступа од самог почетка. Ове године изложбени простор налази се у Мастер хали, а фокус је на иновативној “Штил” технологији бензинских уређаја, батеријских уређаја за баштованство, хортикултуру и у сегменту тзв. ручно ношених машина.

Thumbnail

- Данас смо одржали презентацију батеријских уређаја, односно приказали смо четири различите групе производа: батеријске тримере, косачице, тестере, маказе за “живу” ограду, као и једну веома специфичну машину на нашем тржишту – батеријски секач бетона, намењен мањим грађевинским радовима – објаснила је референт унапређења продаје Јелена Бекоња. – Сви заинтересовани могу да нам се јаве и на штанду пробају неки од тих уређаја.

Широм Србије на свим овлашћеним специјализованим продајним местима “Штила” тренутно је току пролећна акција са више од 60 модела различитих бензинских машина за пољопривреду и шумарство. Посебну погодност представља плаћање у три рате, а према договору и на више. Акција траје до 15. јуна.

Још једна погодност везана за батеријске уређаје је то да на више од 30 малопродајних места свако може бесплатно да преузме машину на 24 сата и да је тестира. Такође постоји и посебан сајамски попуст. Свако ко дође на штанд “Штила” и донесе ваучер на 10 одсто попуста на све уређаје који нису на акцији, добиће печат и попуст може да реализује до краја маја.

Медаље за краву и јуницу из Старе Пазове

Thumbnail

Фарма “Делта аграр” на “Петровић салашу” из Старе Пазове на 84. Пољопривредном сајму у Новом Саду освојила је две медаље. Крава чија је млечност 42,5 литара освојила је златну медаљу. У лактацији је 305 дана, а стара је четири године. Двогодишња јуница са исте фарме освојила је сребрну медаљу. Осемењена је крајем октобра прошле године и стеона је.

“Делта аграр” добила је проширење у виду јуница из Данске. Фарма поседује четири групе крава и изузетно је опремљена. Процес муже, као и све остало, прати се уз помоћ рачунарске опреме.

Припремила:Бранка Павковић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести