За сетву спремити око 500 евра по хектару

Остао је још месец до почетка пролећене сетве јарих култура, али се већ сада зна да ће, као и свака, бити мало скупља у односу на прошлу.
Setva u novosadskom ataru Foto: F. Bakić
Фото: Сетва у новосадском атару Фото: Ф. Бакић

У Пословном удружењу „Жита Србије” нису још правили рачуницу, док у Задружном савезу Војводине сматрају да ће земљораднике семе, ђубриво и заштитна средства коштати седам до десет одсто више него лане.

Такву рачуници извео је и Аграрни савез Србије. Ненад Манић из тог савеза каже да ће сетва кукуруза коштати земљораднике око 65.000 динара по хектару, рачунајући семе, вештачко ђубриво и гориво.

Очекивања су да  ће кукуруз ове године заузети веће површине и бити посејан на милион хектара

– То је десетак одсто више него прошле године – казао је Манић. – Сетва сунцокрета коштаће између 65.000 и 70.000 динара у зависности од тога који хибрид паори буду сејали, док ће сетва соје у односу на те две културе бити јефтинија, кретаће се око 55.000 динара по хектару уколико земљорадници буду користили своје семе, односно 60.000 динара ако га буду куповали. У том ценовнику није рачунат рад пољопривредника ни амортизација пољопривредних машина. Из Задружног савеза Војводине апеловали су уочи сетве на паоре који обрађују мање поседе да не кукају већ да, уколико желе добре приносе, квалитетан род и солидну зараду крену коначно да се баве врхунском пољопривредом.

– Цене основних пољопривредних производа стално падају док је  свака сетва скупља од прошле па тако опстају и рачуна имају да се баве земљорадњом они који се бави врхунском пољопривредом, а други из године у годину иду у губитке и на граници су да дигну руке од обраде ораница – каже стручни сарадник у Задружном савезу Воводине Петар Радић. – Зато би ратари који обрађују мање поседе, а којих је највише, морали да се окрену стварању врхунских приноса јер у супротном неће опстати.


Субвенције стижу пре сетве

Пољопривредници се од ове седмице могу пријављивати за подстицаје, који износе 2.000 динара по хектару, и за гориво, које држава субвенционише с 20 динара по литру, односно даје 1.200 динара за 60 литара бензина по хектару до највише 20 хектара. 

За ту намену опредељено је безмало десет милијарди динара, што ће, рачунајући субвенције – по хектару њиве и за гориво – бити довољно за око 1.850.000 хектара ораница, односно 450.000 регистрованих пољопривредних газдинстава. Из Управе за аграрна плаћања најавили су да ће пољопривредници ове године новац добити раније него иначе, да би могли на време да обаве сетву па су из тог разлога запослили нове чиновнике да би обрада захтева ишла брже и новац на кућне адресе био достављен у што краћем року.


У погледу заступљености пољопривредних култура очекивања су да  ће кукуруз ове године заузети веће површине и бити посејан на милион хектара, док је прошле сетве заузео 970.000.

– Интересовање пољопривредника у погледу основних култура остало је на нивоу лањског, уз незнатна одступања – казао је директор „Жита Србије” Вукосав Саковић. – Соје ће бити посејано између 230.000 и 240.000 хектара, али су очекивања да ћемо сунцокрета имати мање него у сетви 2019. године. Лане ратари нису били задовољни откупном ценом, и то је разлог зашто ће овог пролећа та уљарица заузети мање површина од 220.000 хектара, колико је било прошле године. Једино суша у априлу може натерати ратаре па посеју сунцокрет уместо соје и кукуруза, или пак понуда прерађивача о већој откупној вредности новог рода.

Пољопривредник из Сенте Ференц Шоти каже да ће посејати сунцокрет јер има рачуна да се сунцокретом бави и ове године, гледајући цену кукуруза током лањске бербе – 14,2 динара, а сунцокрет је током жетве био 31 динар.

– Зато постоје разлози да се сунцокрет нађе на њивама и ове године уместо кукуруза, чија је цена сада 16 динара – наводи Шоти.

Јесенас је пшеница посејана на око 570.000 хектара.

З. Делић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести