За винарије и винограде и новац на поклон и кредити

НОВИ САД: Сектор производње вина препознат је као стратешки важан за развој економије Србије, а поред мера подстицаја из државне касе, које ће бити настављене и у 2021, виноградарима и винарима ће ове године бити омогућени и повољни кредити кроз нови пројекат Светске банке, кажу у Министарству пољопривреде.
branje grozdja, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Тако ће виноградари и винари имати прилику да осавремене своју опрему, механизацију и капацитете и кроз пројекат Светске банке за унапређење конкурентности пољопривреде Србије, који ће, како кажу за Тањуг у министарству, омогућити повољне кредите за пољопривредну производњу, уз део бесповратних средстава.

Учешће корисника је 10 одсто од вредности прихватљивих инвестиција, пословне банке обезбеђују 40 одсто кроз кредитирање пољопривредника, а осталих 50 одсто су бесповратна средства обезбеђена из зајма Светске банке, прецизирају у Министарству пољопривреде.

Крајем марта објављен је Правилник о додели бесповратних средстава у оквиру Пројекта за конкурентну пољопривреду и у наредним данима очекује се објављивање јавних позива.

У министарству напомињу да ће тај програм мањим и средњим, али комерцијално оријентисаним газдинствима знатно олакшати могућности коришћења подстицаја, јер не морају да предфинансирају инвестицију већ у реализацију инвестиције улазе тек након одобравања пројекта и средстава.

Наводе и да је Уредбом о расподели подстицаја у пољопривреди и руралном развоју за 2021. години, поред осталих мера руралног развоја, планирано спровођење мера које су намењене подизању нових засада винове лозе, изградњи и опремању капацитета за производњу вина, као и подршка унапређењу квалитета вина.

У министарству прецизирају да ће након детаљне и додатне анализе, с обзиром на епидемиолошку ситуацију и на то да се спроводи и нови пројекат Конкурентне пољопривреде Србије, одредити начин и време реализације мера подршке у 2021. години у складу са расположивим средствима.


Имамо 424 винарије

Укупна површина под виноградима, уписана у Виноградарски регистар, износи 6.517,7 хектара, које обрађују 4.618 произвођача грожђа.

За производњу вина је, према подацима из Винарског регистра, који такође води Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, регистровано 424 произвођача вина.

У министарству наводе да је у 2020. укупно из Србије извезено око 11,17 милиона литара вина, у вредности око 16 милиона евра, а највише на руско тржиште и то око 6,3 милиона литара, што је 56,6 одсто од укупне количине извезеног вина.


Кажу и да висина подстицаја у оквиру мера руралног развоја ове године остаје иста као и прошле године, а биће реализована и два јавна позива у оквиру ИПАРД програма.

Висина подстицаја који се остварују у оквиру Правилника о подстицајима за инвестиције у прераду и маркетинг пољопривредних прехрамбених производа у сектору производње вина и Правилника о подстицајима за физичку имовину пољопривредног газдинства кроз подршку подизања вишегодишњих производних засада винове лозе износе 60 одсто од вредности инвестиције, умањено за вредност ПДВ-а.

Максимална сума коју је подносилац захтева за изградњу и опремање винарија могао да оствари у 2020. је 41 милион динара, док је максимални износ за инвестиције у вишегодишње засаде 80 милиона динара.

Максимални подстицаји у ИПАРД програму у оквиру Мере 1 за сектор производње грожђа износе од 5.000 до 700.000 евра, док у оквиру Мере 3 - сектор производње вина достижу и до милион евра.

З. Делић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести