Привредници траже смањење пореза и доприноса

БЕОГРАД: Смањење пореза и доприноса на зараде, успостављање јавног регистра непореских намета, као и унапређење предвидивости такси и накнада, кључне су препоруке привредника Министарству финансија за 2018. годину како би њихово пословање у Србији било успешније.
porezi/jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Реч је о препорукама за унапређење административних процедура из овогодишње Сиве књиге НАЛЕД-а, од којих се највећи број (чак 33 од укупно 100) односи на Министарство финансија.

Привредници траже да им се омогући да пореске пријаве подносе електронски, као и да електронски достављају пореска акта, те да на исти начин могу да прегледају какве су им пореске обавезе. Такође, траже да се омогући да жалба одложи извршење до коначности пореско-управног акта, као и да се пропише у којим случајевима за радно ангажоване пензионере треба да се обрачунавају и плаћају порези и доприноси.

Међу препорукама је и да се обрачун ПДВ-а врши на дан када су потраживања од купаца наплаћена, поједноставити начин вођења евиденције о порезу на додату вредност и поједноставити начин вођења евиденције о порезу на додату вредност.

Потребно је, према тврдњама привредника, укинути контролне траке и рационализовати рад на фискалним касама унапређењем система и променити начин обрачуна умањења ПДВ-а по основу расхода.

Такође препоучују смањење стопе ПДВ-а на репроматеријал за производњу лекова у циљу повећања конкурентности домаће фармацеутске индустрије и прописивање краћег роке за повраћај више плаћеног ПДВ-а пореском обвезнику који претежно врши промет роба у иностранство.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести