Почетници у бизнису неће плаћати порез најмање годину дана

Од наредне године важиће значајни подстицаји за почетнике у пословању у Србији.
biznis/pixabay
Фото: pixabay.com

Наиме, Скупштина Србије усвојила је сет пореских закона који омогућавају растерећење почетника у бизнису, боље пословно окружење, мање намете за привреду и боље услове за веће запошљавање.

Увођење подстицаја за почетнике у пословању кључна је новина и једна од најважнијих мера Националног програма за сузбијање сиве економије. Односи се на особе које су у претходну годину дана завршиле средњу школу, факултет, или су, као незапослени, дуже од шест месеци на евиденцији Националне службе за запошљавање. Усвајањем измена Закона о порезу на доходак грађана и Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање, они који започињу с обављањем сопствене делатности добијаће додатни подстицај јер ће бити ослобођени плаћања пореза на зараду и доприноса за обавезно социјално осигурање у години оснивања предузећа и још годину након тога.

250.000 динара годишње уштеда по особи код минималне зараде

Та мера, по решењу које је израдила радна група Министарства финансија, Пореске управе и НАЛЕД-а, односи се на зараду оснивача предузетничке радње и зараде до девет новозапослених, који такође морају да буду тек свршени средњошколци, студенти или особе с евиденције НСЗ-а. Примена те мере почиње у октобру наредне године и важиће за предузетнике у режиму исплате личне зараде.

15.000 неопорезовани део зараде за све запослене

По рачуници НАЛЕД-а, а на основу анализе пореског и непореског оптерећења почетника у пословању, та мера донеће новим предузетницима уштеду и до 250.000 динара годишње по особи код исплате минималне зараде.

Зарад даљег растерећења пословања, Скупштина Србије усвојила је и измене Закона о порезу на доходак, и то тако да је неопорезиви део зараде радника, уместо досадашњих 11.790 динара, од Нове године повећан више од три хиљаде динара, односно на 15.000.


Остају старе олакшице

Наредне године остају на снази и олакшице за запошљавање нових радника, и то тако што ће предузетници имати право на повраћај плаћеног пореза и доприноса од 65 до 75 одсто.

Та мера је наставак борбе за смањење незапослености и важиће до краја 2019. године.


Највећи ефекат те измене одразиће се на око 350.000 радника у Србији који примају минималну зараду. Уједно, та пореска олакшица увешће прогресивност у опорезивању и растеретити привреду за око 11,6 милијарди динара. На тај начин ствара се простор за ново запошљавање у приватном сектору.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести