Продати „Вршачки виногради”, грожђе ће брати Родољуб Драшковић

Предузеће „Вршачки виногради” продато је по 575 милиона динара, односно 4,6 милиона евра, концерну „Свислајон–Таково”, у власништву

бизнисмена Родољуба Драшковића. Почетна цена била је 480 милиона динара, што је половина тренутно процењене вредности „Вршачких винограда”.

Уз Родољуба Драшковића, за јавну продају пристигле су још две понуде купаца, али је он понудио највећу цену. Потпредседник „Свислајона–Таково” Жељко Влаховић објашњава да та компанија планира да инвестира у „Вршачке винограде” јер за то има довољно новца. Наглашава је им је приоритет припрема за нову сезону, а задржаће само онолико радника колико им буде потребно.

Иначе, три тендера за продају тог некадашњег банатског гиганта су пропала, а  је продаван из стечаја. Последњи покушај државе да га прода био је 2013. године, када је Агенција за приватизацију изабрала тада јединог понуђача, кинеску компанију „Гуан нан” и продала „Вршачке винограде” за 5,3 милиона евра, иако је у том тренутку компанија била процењена на 29 милиона. Министарство привреде је обавило надзор над приватизацијом и на крају је поништило.

После неуспелих тендера, „Вршачке винограде” реструктурирање је све до новембра 2015. године чувало од стечаја. После тога су отишли у стечај, а у међувремену је опала и процењена вредност њихове имовине, и то на свега око 960 милиона динара, или непуних осам милиона евра, иако је на том списку било 206 објеката, 516 парцела, 140 возила... И не само то, у њиховим подрумима биле су се литре и литре квалитетног вина јер се у протекле две године у њима радило, мада не пуним капацитетом. Наставак рада постигнут је Уговором о заједничкој производњи и пословној сарадњи, који је Агенција за лиценцирање стечајних управника потписала с домаћом фирмом „Профинекс”, који је подразумевао улагање у завршетак свих пољопривредних радова у виноградима, бербу, као и производњу, флаширање и продају вина од прошлогодишњег рода. Управо због тога та фирма је сматрана за најозбиљнијег купца „Вршачких винограда”, док се Родољуб Драшковић није ни помињао.

На крају, испоставило се да је он  био спреман да понуди највишу цену, која је и даље готово упола мања од вредности „Вршачких винограда”, па ће тако од сада власник тог банатског гиганта бити „Свислајон–Таково”, и то управо у тренутку када своју познату „Јувитану” сели из Србије у Требиње.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести