РТБ: Производња бакра већ премашила лањску 

БОР: Једини српски рудник бакра, у чијем саставу послују мајданпечки и борски рудници, у новембру је остварио 4,27 милиона тона ископина, што је највећи месечни учинак у последњих десет година.
RTB
Фото: Tanjug

Мајданпечки рудари су већ сада премашили производњу у 2016. и, ако наставе оваквим темпом и у децембру, продукција бакра у граду под Старицом биће за петину већа од лањске, наводи се у саопштењу РТБ.

Да би стигли до оваквог резултата, рудари су најпре морали да уклоне 2,7 милиона тона јаловине, а потом откопају 1,57 милиона тона руде. Све је то дало производњу четири хиљаде тона бакра у концентрату, од кога је, даљом прерадом, добијено 19.300 тона сувог концентрата који је испоручен топионици, саопштено је из РТБ.

Највећи напредак забележен је у Руднику бакра Мајданпек, где је нова рударска механизација већ оправдала набавку. Укупне ископине су у новембру тежиле 1,8 милиона тона, од тога само јаловина 1,3 милиона. Откопано је и 550 хиљада тона руде из које је извучено 1.600 тона бакра у концентрату. 

Зарад веће производње бакра и бржег раскривања мајданпечког лежишта је и купљено шест камиона-дампера, багер, булдозер и бушилица. 

И површински коп „Велики Кривељ“, највећи рудник из састава РТБ-а Бор, улази у последњи овогодишњи месец спокојан јер је изнедрио и руде и бакра преко плана. 

Прогнозиране количине руде у новембру премашене су пре истека месеца, и то за 15 одсто, а и бакра је дато више од плана. 

Укупне месечне ископине у руднику „Велики Кривељ“ одавно су премашиле два милиона тона, па је у тамошњу флотацију новембра на даљу прераду, из откопаних 870 хиљада тона руде, отишло преко две и по хиљаде тона бакра у руди. 

За 11 месеци рудари кривељског рудника откопали су преко девет милиона тона руде, а све да би се домогли до 26.800 тона бакра у руди, односно остварили 7 одсто бољи скор од плана. 

Спремно, кажу, чекају последњи месец у години и први снег јер су путеве унутар рудника осигурали од проклизавања заштитним бедемима, на време опскрбили возила антифризом, солану испробали, а транспортни систем прегледали и очистили, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести