Сертић: „Петрохемија”, МСК и „Азотара” требају Србији

Министар привреде Жељко Сертић изјавио је, говорећи о хемијском комплексу, да „Петрохемија”, МСК и „Азотара” имају око 3.000 радника и веома су важни за привреду, БДП, извоз...

– Имају тржишни потенцијал, али морају да се створе предуслови – рекао је Сертић. – За МСК и „Азотару” то је цена гаса о којој се преговара с „Гаспромом”, граница минималног профита је, у зависности од фирме, од 220 до 280 долара. „Петрохемија” је у првом кварталу први пут била позитивна, али има велики дуг од око 500 милиона евра. Формирана је радна група за приватизацију те три фирме и врло брзо ћемо изнети решења.

На питање чиме ће ММФ бити задовољан кад је реч о хемијском комплексу, Сертић је рекао да ММФ жели да види нашу посвећеност решавању тих проблема и у оквиру тога дугорочне планове.

– Ако „Петрохемија” нема губитке и тражимо купца, то је сада довољно. Њих не интересује како ћемо да обавимо приватизацију, већ да фирме плаћају обавезе јавним предузећима јер без тога ни те фирме не могу да се опораве. На пример, нема решења за „Србијагас” ако му те фирме дугују и не плаћају гас – навео је Сертић.

Кад је у питању приватизација „Телекома Србија”, министар привреде је рекао да још нема коначног модела продаје.

– Одредићемо га кад добијемо писма о заинтересованости јер ће Влада ових дана расписати јавни позив – рекао је он. – Процедура за одређивање модела иста је као и код приватизације осталих фирми – на једној страни имате финансијске показатеље, билансе, приходе, расходе, а на другој шта желе и нуде купци. На крају се у складу са законским решењима одређује модел приватизације.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести