Српски опанак хит у Јапану - „Тигар“ напада Азију

ПИРОТ: У Компанији "Тигар Обућа а.д." данас је договорен извоз српског гуменог опанка за тржиште Јапана, а преко те азијске земље, из Пирота ће даље пут света опанак своје купце добити у Америци, али и у Тајвану, Вијетнаму, Кореји...
1
Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Након што је прошле недеље Компанија "Тигар" уговорила производњу и испоруку заштитних ватрогасних чизама намењених јединицама за ванредне ситуације НАТО-а, српски гумени опанак осваја Јапан, одакле ће се даље продавати купцима широм света.

Генерални директор "Тигар Обуће а.д." Владимир Илић каже да је та компанија прошле године извезла мању "тест" количину у Јапан, а да је затим, српски гумени опанак доживео "бум" међу љубитељима моде, који су најчешћи купци овог српског бренда.

"Нарочито је наш опанак популаран у модном свету. Имамо повећање тражње опанка на јапанском и тржисту Далеког истока, а данас смо договорили и повећање производње", каже Илић.

Прошле године Тигар је извезао 10.000 опанака, а Јапанцима је најбитније то што је реч о потпуно "ханд маде" производу.

Због нових уговорених послова, свих 1.200 радника ради у три смене и то је, каже Илић, нада за фабрику да превазиђе проблеме из прошлости.

Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Илић најављује и "лансирање" потпуно новог производа ове компаније, заштитних гумених блокова намањених за одбрану од поплава.

У сарадњи са српском војном индустријом, каже, договорена је проиводња гумених против-поплавних блокова.

Патент је послат на анализу и одобрење, а након тога, очекује се да крене производња и извоз.

Директор сектора за увоз у Јапан у компанији "Белгоутте" Такуја Шимакава каже да са "Тигром" сарађује дуже од деценије и да је српски опанак популаран у Јапану, посебно међу онима који прате модне трендове.

"Почели смо да лансирамо ваш производ и на друга тржишта, не само на тржиште Јапана, као што су Тајван, Вијетнам, Хонг Конг, Кореја", каже Шимакава.

Недовано су колеге из његове компаније у Америци на међународном сајму у Денверу, једном од највећих међународних трговинских сајмова у свету, представили српски опанак Американцима.

"Приказивали смо српски производ. Надамо се да моземо да проширимо и уведемо опанак не само на јапанско трзиште, него и шире, у Европу", рекао је Шимикава обилазећи фабричке хале "Тигра".

Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Посебно су Јапанци, истиче, одусевљени малом верзијом опанка намењеном деци.

Представник Амбасаде Јапана у Београду Такахиса Кангава указује да у последње време односи између Србије и Јапана постају све снажнији.

"Како популарност опанка у Јапану расте тако се и везе између Јапана и Србије ојачавају. Гумени опанак је један од најпопуларнијих производа из Србије за које су тренутно у Јапану заинтересовани".

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести