Стевановић: Држава ће дати све од себе да доведе Фолксваген

БЕОГРАД: Државни секретар у министарству привреде Драган Стевановић изјавио је данас да ће држава дати све од себе да "Фолксваген" инвестира у Србији, истичући да би та инвестиција била од великог значаја и за државу, и за генерације које долазе.
folksvagen
Фото: pixabay.com

Он је за РТС истакао да би волео да се и челници "Фолксвагена" руководе истим одлукама као и МТУ и "Бросе".

"Председник је рекао да нас очекује озбиљна борба и тежак посао. Ја бих везано за Фолксваген био врло опрезан и пажљив у изјавама. Кажем да ћемо као држава учинити и више него што можемо како бисмо ову инвестицију лоцирали у Србији. Она би била од великог значаја и за државу, и за генерације које долазе и додатно би учврстила слику стабилне и предвидиве земље каква Србија јесте", рекао је Стевановић.

Ту компанију може да привуче све оно што би било интересантно за пословање - да пословање буде једноставно, да имају добар пословни амбијент, рекао је Стевановић, нагласивши а да је то све оно што има Србија.

"Да немамо то што околне земље немају не бисмо били земља на Западном Балкану која је привукла 50 одсто свих инвестиција на Балкану. Ми имамо политичку стабилност, предвидив порески систем, предвидиву и стабилну фискалну политику, квалификовану и добру радну снагу. И то је оно што ми се чини и најдоминантнија карактеристика Србије. Верујем да ћемо да понудимо више, брже и боље од осталих", рекао је Стевановић.

Он је казао и да ће у Србији до краја године просечна плата бити 500 евра или нешто преко тога.

"Овакве инвестиције су и добар позив за остале инвеститоре, да по дубини и структурно мењају нашу економију. То би била гаранција да се раст просечних зарада у Србији убрзао. Бросе ће имати просечну плату од 1.700 евра. Чињеница је да су на северу Србије плате нешто веће него на југу Србије", оценио је Стевановић.

Говорећи о ранијим спекулацијама да ће Фолксваген инвестирати у Србију уколико призна независност Косова, Стевановић каже да ће одлука компаније бити искључиво пословна.

"Питање Косова и Метохије је друго и отворено питање и у овом контексту нико у Србији није спреман да са тим тргује. Понудићемо све оно што окружење не може да понуди, али ћемо наставити свеобухватну борбу за КиМ", рекао је Стевановић.

Он је додао и да домаћи инвеститори нису дискриминисани у односу на стране, али нагласио да српска привреда нема исти потенцијал као немачка компанија.

"Није се јавила домаћа компанија која би могла да у пакету запосли две или три хиљаде људи. Морате у исту раван да ставите сваког инвеститора", рекао је Стевановић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести