Све више се по Србији фискални рачуни траже

Првог дана Нове године стартовала је и наградна игра “Узми рачун и победи”. Министраство државне управе и локалне самоуправе позвало је грађане да у њој учествују, а добитнике чекају

вредне награде: стан у Београду, аутомобили, техничка роба, путовања. Позив није прошао незапажено. Ових дана куповина је појачана због предстојећих божићних празника, а потрошачи у радњама све више питају за фискалне рачуне и мање бацају ове папириће. С обзиром на то да је ова година проглашена за годину борбе против сиве економије, уз примамљиве награде ова наградна игра допринеће да се постигну ствари резултати.

Пореска управа Србије похвалила се концем прошле године да је за првих 11 месеци прикупила 767,4 милијарде динара пореза, што је 55,8 милијарди динара више него што је планирано. Истовремено, порезници су поднели 1.772 кривичне пријаве због утаје 10,20 милијарди пореског динара. Док се код прве две бројке очекује да у 2017. расту, од потоње се очекује пад. Уз појачан рад инспектора на терену и савесне грађане који ће терати надлежне да им издају рачуне, могуће је да ће се очекивања и остварити.

Да би учествовали у наградној игри грађани треба да сакупе десет фискалних рачуна или слипова од картица с најмањом сумом од сто динара по рачуну. Морају бити издати између 1. јанура и 31. марта ове године. Коверте с рачунима грађани ће моћи да шаљу од почетка наредног месеца бесплатно. Такође, коверте ће у поштама добијати бесплатно, а на њима је већ одштампана адреса.

А на терену...

У продавнци Здраве хране “Чардак” у Новом Саду кажу да потрошачи при преузимању плаћене робе обавезно траже рачун. И раније су их увек добијали, кажу трговци, али таквих питања није било и углавном су фискални рачуни остајали на тезги. У ланцима самоуслуга “Идеа” и “Делеза” (бившег “Максија”) такође примећују да се рачуни траже, али и да је под чист, јер нема бацања рачуна. Они кажу да рачуне тражи већина потрошача, али не баш сви. У ланцу “Гомекс” редовно издају фискалне рачуне, а Недељко Голушин каже да ће ових дана обратити пажњу на навике потрошача. За генералну оцену је још рано.

Док грађани почињу да праве штекове рачуна код куће и с нестрпљењем очекују прва извлачења у марту, инспектори се спремају на терен. Из Пореске управе Србије највљено је да ће ове године запослити сто младих нових инспектора. Такође, најављују се и свеобухватније контроле издавања рачуна, што значи да ће инспектори радити у све три смене.

Колико све ове мере могу да помогну да се сива екномија, која код нас у бруто друштвеном производу учествује са 30 одсто, смањи бар за пет процената? Подаци говоре о томе да фискалне рачуне најтеже издају на бензинским пумпама. До почетка децембра 2016. инспектори су контролисали 243 пумпе, а неправилности је било у 106 контрола. Зато би возачи требало да буду најажурнији код скупљања рачуна.

Д. Вујошевић

 

Нужна и пореска реформа

Професор с Економског факултета у Београду др Милојко Арсић каже да је, поред наградне игре, за успешну борбу против сиве економије потребна и свеобухватна пореска реформа. Тек тада би имали шансу да смањимо ову неславну бројку за пет одсто. Тада би се у Србији учешће сиве економије смањило на 25 одсто, колико је сад у Мађарској. За то ће нам бити потребно између четири и пет година.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести