Тендер за „Прокоп” незаконит

Уговор између „Железница Србије” и компаније „Енергопројект” о изградњи и реконструкцији станице „Прокоп” је противзаконит, пресудио је Уставни суд. Како је саопштила

Коалиција за надзор јавних финансија, пресудом је утврђено да је уговор између „Железница Србије” а. д. и „Енергопројекта” о изградњи и реконструкцији железницке станице „Прокоп” закључен на противзаконит начин, уз кршење антикорупцијских одредаба Закона о јавним набавкама.

У саопштењу се наводи да је пресуда Управног суда донета по тужби грађанског надзорника у поступку јавне набавке „Прокоп” (Топличког центра за демократију и људска права), и њоме се поништава решење Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки и налаже јој се да донесе ново решење у складу са Законом о јавним набавкама и правним ставом суда.

„Овом пресудом потврђени су сви наводи Топличког центра за демократију и људска права и правно верификована аргументација о тешким злоупотребама почињеним у овој јавној набавци”, пише у саопштењу.

Подсетимо, упркос примедбама на тендер које су приложили надзорник и инвеститори из Кувајта, радови на „Прокопу” додељени су фирмамама око „Енергопројекта”.

Иако је почетком маја прошле године Кувајтски фонд за економски развој, финансијер пројекта „Прокоп”, одбацио одлуку да се посао додели конзорцијуму фирми око „Енергопројекта” јер набавка није спроведена у складу с међународним процедурама, „Железнице Србије” су ипак уговор доделиле поменутом конзорцијуму...

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести