Вујовић: Србија смањила дефицит за више од пет одсто

БЕЧИЋИ: Србија је од почетка реформи смањила дефицит са 6,6 одсто БДП-а на око 1,4 одсто у 2016. години, изјавио је данас министар финансија Србије Душан Вујовић на самиту министара финансија, гувернера и директора пореских управа земаља региона у Бечићима.
dusan vujovic, Tanjug
Фото: Tanjug

Вујовић је рекао да је укупно смањење износило око 5,2 одсто, а стурктурно 4,4 одсто.

“Свака позитивна промена једнократна је добродошла, али не сме да нас збуни, па их искључујемо из наших вишегодишњих разматрања”, навео је Вујовић.

Он је казао да смо наследили велико бреме нерешених дугова, који нису престали да се гомилају, али су битно смањени.

Вујовић је рекао да ће повећање плата и пензија бити разматрано када се буде припремао нови буџет за 2018. годину, и када се буде видело колико износи трајан део буџетског вишка.

Вујовић је, у одговору на новинарско питање о томе да ли ће вишак од 600 милиона евра бити искоришћен за повећање плата и пензија, објаснио да то није готов новац у рукама.

“Остварили смо 44 милијарде динара веће приходе, а 27 милијарди су нам мањи расходи у првих пет месеци. На крају маја нам је суфицит износио 12 милијарди динара, а са данашњим даном, чини ми се 20 милијарди динара... Нама ће главни ефекат тога бити смањена потреба задуживања”.

Како је објаснио, Министарство је на почетку године планирало такозвано бруто задуживање, које је сада мање за 600 милиона евра. 

“Дакле у том делу нећемо имати потребе да се задужујемо и плаћамо камате”, рекао је Вујовић, додајући да тек када се буде видело који део тог вишка је трајно повећање, онда ће моћи да се разговара о томе шта је одржив проценат повећања плата и пензија када буде разматран и припреман нови буџет. 

“То је мој начин размишљана. Размишљам о буџетским циклусима…Ванрердне мере препуштам људима који ће, укључујући можда и мене и не знам кога све не, разматрати то питање”, рекао је Вујовић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести