Занатско пиварство и производња хмеља шанса за Војводину

НОВИ САД:  Војводина је за опрему за мале пивара ове године издвојила 20 милиона динара, биће понуђена и средства за развој хмељарства а пиварство се у покрајини сматра извозним потенцијалом и елементом гастротуристичке понуде, речено је данас одржаном српско-чешком Пословном форуму "Будућност пиварства у Војводини 2019“ који је одржан у Привредној комори Војводине (ПКВ).
pivo, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Тема Форума била је производња занатског пива у Војводини, потенцијали развоја пиварске индустрије и искуства чешких компанија у пиварству, саопштила је ПКВ.

Председник ПКВ Бошко Вучуревић нагласио је да је последњих година, избор пива у домаћој понуди далеко већи и да је све више малих занатских пивара.

„Посебно нам је битна чињеница да се велике количине занатског пива извезу из наше земље", рекао је он и додао да сама чињеница да се у континуитету региструју нове мале пиваре говори о атрактивности и перспективи овог бизниса.

Покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић рекао је да су винарство и пиварство неодвојиви од гастрономије и туризма, и представљају туристички ресурс који брендира Војводину.

„ У неколико контингената помогли смо мале произвођаче пива кроз машине, опрему, сировине и амбалажу. Двадесет милиона динара издвојено је ове године за мале пиваре и креиран је посебан програм субвенција за набавку машина и опреме", изјавио је Ђоковић.

Током Форума који су организовале ПКВ и Аграрна комора Чешке помоћник Покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Младен Петковић је нагласио да је циљ да се стекну нова знања о технологијама јер је Чешка један од лидера у свету по производњи пива.

Он је истакао да ће покрајина ове године по први пут финансирати конкурс за прераду хмеља.

Фото: pkv.rs

Гост Форума генерални секретар Асоцијације произвођача хмеља Републике Чешке Михаил Коварик навео је да је та држава један од лидера у производњи пива у свету и " да поседује 5 хиљада хектара са просечном производњом хмеља од 4,2 хиљаде тона што је ставља на 3. место по производњи хмеља у свету".

Он је рекао и да је Чешкој од преко 500 пивара - 450 малих занатских пивара.

На Пословном форуму потписан је Споразум о сарадњи између ПКВ и Аграрне коморе Чешке "што је институционална основа за наставак сарадње ове две коморе у свим сегментима пољопривреде и прехрамбене индустрије".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести