„Јафа” купила „Банини”, 500 радника да не брине

Компанија „Јафа” из Црвенке купила је по почетној цени од 1,86 милијарду динара, то јест 15 милиона евра, кикиндску кондиторску индустрију „Банини”.

„Јафа” је део „Капа стар групе”, која има укупно пет компанија у којима ради 2.000 радника.

Компанија из Црвенке је била једини учесник надметања јер је једина уплатила депозит од око шест милиона евра, што је 20 одсто од процењене вредности од 30 милиона евра.

Од куповине су одустали Индустрија меса „Матијевић” из Новог Сада и Индустрија кекса „Бамби” из Пожаревца, које су откупиле само тендерску документацију.

Најважнија имовина „Банинија” су два индустријска комплекса с производним погонима, пословни простори, стан у Кикинди, пољопривредно земљиште, моторна возила. Опрема у једном комплексу има три линије – за слани програм, штапиће и вафле, а у другом је подељена у пет линија.

– Одлука да купимо „Банини” није била лака јер је почетна цена висока – рекао је након аукције генерални директор компаније „Јафа” Бојан Кнежевић. – Да је нижа, било би више купаца. „Банини” је у великим проблемима, у стечају је јер дугује више од 40 милиона евра банкама и више од десет милиона добављачима. Упркос томе, стратешка одлука „Јафе” била је да нашем власнику „Капа стар групи” предложимо ту аквизицију јер верујемо у заједнички потенцијал производа „Јафе” и „Банинија”. Пред нама је велики посао, планирамо да подигнемо производњу у Кикинди. Овде ћемо производити исти асортиман који је „Банини” до сада имао. Верујемо у потенцијал „Банинија”.

Како је поручио, око 500 радника „Банинија” не треба да брине за своја радна места јер им „фабрика без радника ништа не значи”.

Будући да је стечајни управник огласио и продају имовине „Банини трејда”, по почетној цени од 126,2 милиона динара, Кнежевић је рекао да „Јафа” неће учествовати на јавном надметању које ће бити одржано 21. априла.

М. Митровић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести