Чуметов брат правоснажно ослобођен оптужби за изнуду новца

БЕОГРАД: Апелациони суд у Београду правоснажно је због недостатка доказа ослободио Новака Буху и још двојицу окривљених од оптужби за изнуду новца једном сурчинском бизнисмену од лета 1998. године до краја 2002. године.
sud presuda
Фото: www.freeimages.com

 Новак Буха је, иначе, старији брат Љубише Бухе Чумета, некадашњег вође сурчинског клана, а касније сарадника тужилаштва за организовани криминал.
Овом одлуком након 15 година суђења, Апелациони суд је одбио жалбу тужиоца и потврдио пресуду Трећег основног суда у Београду којом су поред Бухе, оптужби за изнуду ослобођени и Љубомир Јовановић и Стева Бунчић.

 Апелациони суд је у образложењу одлуке навео да нико од саслушаних сведока чије је исказе суд прихватио, није потврдио да је оштећени под озбиљном претњом био принуђен да даје новац Бухи и Јовановићу, при чему су како је додао суд, неки од сведока изјашњавали да су били присутни када су окривљени оштећеном позајмљивали новац или им је оштећени рекао да је новац позајмио од њих.

 Сведоци су напротив, категорично тврдили да оштећеног нико није "рекетирао", док по налажењу Апелационог суда, "исказ оштећеног уопште није оцењен као истинит".

 Оспореном оптужницом некадашњег Четвртог општинског јавног тужиоца у Београду из 2003. године Новак Буха се терети да је од 1998. до краја 2002. изнуђивао новац од бизнисмена Момира Јовановића, власника предузећа Топлица из Сурчина, који је  преминуо прошле године.

EUR/RSD 117.6117
Најновије вести