„ДНЕВНИК” САЗНАЈЕ: Код Шангаја изронила мина тешка 275 килограма?

Прекјуче око подне на Дунаву код новосадског насеља Шангај изронила је речна пловна мина Р-1 тешка 275 килограма, сазнаје „Дневник” незванично.
1
Фото: Dnevnik.rs

За сада није познато да ли је имала експлозивно пуњење или је празна. На лицу места били су припадници Војске Србије и новосадске Управе за ванредне ситуације. Незванично смо сазнали да ће данас мина бити уништена.

„Дневник” из поузданих извора сазнаје да је пронађена мина Р-1 старије серије, произведена између педесетих и седамдесетих година прошлог века. Дуг је више од метра, а пречник јој је пола метра. Служила је за препречавање пловних путева.

Р-1 спада у групу сидремних контактних мина с два рога. У себи носи 50 килограма експлотивног пуњења.

По подацима с интернета, речне пловне мине имају у наоружању бродови Речне флотиле Војске Србије. Командни брод „Козара”, по тим подацима, може полагати 71 речну сидрену мину Р-1, а речни миноловци, осим другог наоружања, имају у свом борбеном комплету 24 мине Р-1.

Незванично сазнајемо да Речна флотила Војске Србије с тим убојним средством нема везе. Наиме, према упућеном извору, та пловна јединица Војске Србије није у реку плогагала такве мине с експлозивом већ су вежбали са школским минама.

Било како било, мина ће данас бити уништена, а надлежни истражни органи ће утврдити одакле се она нашла у приобаљу Дунава код Шангаја, у близини Рафинерије.

Проналазак те мине да пажљивије познаваоце прилика у Новом Саду није велико изненађење. Наиме, познато је да су пре 20 година у агресији НАТО-а на Нови Сад порушена сва три моста на Дунаву: Варадински, Мост слободе и Жежељев мост. Сваки од њих погођен је с више граната. Нису проблем оне које су ескплодирале, већ је реч о пројектилима који су промашивали мете а затим завршавали у кориту Дунава.

Авио-бомбе којима су засипани новосадски мостови тешке су и по 250 килограма и сасвим је могуће да их је, после ниског водостаја, вода избацила на површину. Оне, ако се не активира упаљач, не представљају опасност јер у муљу могу остати и по неколико деценија, али нужно их је уклонити ради безбедности.

За Нови Сад не представљају проблем само заостале авио-бомбе у Дунаву. Та река пуна је разних бомби, које најчешће испливавају код насеља Садови у Петроварадину. По једној верзији, после Другог светског рата, приликом чишћења града од тог опасног оружја, све се одвлачило на ту, тада ненасељену локацију, а потом затрпавало песком. Приликом спирања десне обале, пројектили су почели да се појављују. Надлежни с времена на време, уз прописане мере обезбеђења, уништавају на Садовима заплењена минско-есксплозивна средства.

По другој верзији, на том потесу су потопљени немачки бродови који су преносили оружје и муницију ка Румунији и Бугарској и сада мине, с времена на време, испливавају на обалу.

М. Бозокин

Фото: Дневник

EUR/RSD 117.5576
Најновије вести