ДНЕВНИК САЗНАЈЕ: Пирати с Дунава опљачкали малтешки крузер

НОВИ САД: Малтешки брод „Белведере” остао је без ванбродског мотора са чамца за спасавање у четвртак између један и три сата иза поноћи у рејону града Смедерева и пристана Смедерево, сазнаје „Дневник”.
kruzer3 dnevnik
Фото: Крузер Белведере (Дневник)

Како нам је потврдила посада „Белведереа” Н. Н. су илегалним  уласком на брод украли ванбродски мотор са чамца за спасавање путника, посаде и цивила на пловним путевима.

“Догађај је пријављен Полицијској управи Смедерево, која нас је упутила на Полицијску управу Нови Сад због надлежности и вршење увиђаја на подручју нашег првог заустављања у луци Нови Сад“, причају нам чланови посаде.

Фото: Капетан Слободан Голубовић (Дневник)

Као највише одговорно лице на путничком броду „Белведере” у својству капетана брода Слободан Голубовић за наш лист каже да су починиоци дела директно угрозили безбедност гостију, посаде и пловидбе, као и цивила у могућим ванредним догађајма: спасавања, евакуације, тражења и спасавања дављеника путника и посаде, као и евакуације у случају пожара.

Ово је већ пети случај крађа на територији наше земље за који знам у последњих месец дана, а други за компанију у којој сам запослен као капетан (Слободан Голубовић)

“Веома смо забринути због учесталости таквих догађаја. Стрепимо од могућих нелегалних упада „пирата с Дунава” на бродове и последицама које се могу десити“, забринуто прича Голубовић.

Додаје да догађај који се десио у четвртак, нажалост, није једини.

“Ово је већ пети случај крађа на територији наше земље за који знам у последњих месец дана, а други за компанију у којој сам запослен као капетан. Као држављанин Србије, који је запослен у иностраној компанији и репрезентује нашу земљу, сматрам да би требало спречити починиоце таквих догађа да кваре слику о нашој земљи пред путницима који долазе углавном из земаља севрене Европе, Америке и Аустралије“, вели Голубовић.

Иначе, путнички брод „Белведере” има максималан број гостију и посаде до 200 људи.

Фото: Чамац с којег су украли мотор (Дневник)

У полицији јуче нису могли да нам потврде наводе да је на пловној територији наше земље било таквих крађа.

Подсећамо, предходних година на мети лопова који пресрећу стране бродове нашло се све што је могло да се претовари у чамац. Мета напада „пирата с Дунава” су најчешће барже за превоз угља, нафте и друге робе. Страни држављани су остављени на милост и немилост криминалцима, а због учесталих крађа, иностране компаније Србију су гледале као црну тачку на води.

Текст и фото: Д. Николић

EUR/RSD 117.1677
Најновије вести