Испуњени услови за изручење свих 11 окривљених у САД

Један осумњичени А.С. је раније дао сагласност за изручење, па је суд раније утврдио да су испуњени услови за његово изручење по поједностављеној процедури.
specijalni sud1, tanjug
Фото: Tanjug/ S.Radovanović, arhiva

БЕОГРАД: Специјални суд у Београду утврдио је да су испуњене законске претпоставке за изручење Сједињеним Америчким Државама десеторо осумњичених из Србије које та држава тражи због рачунарске преваре путем лажних инвестиционих платформи, а који су се противили изручењу.

Један осумњичени А.С. је раније дао сагласност за изручење, па је суд раније утврдио да су испуњени услови за његово изручење по поједностављеној процедури.

Данашњом одлуком суд је утврдио да су испуњене претпоставке за изручење Кристијана Крстића, његове супруге Ксеније Ф.А.К, М.П, У.С, Н.К, А.СЕ, М.М, Н.Д, Б.Р. и Н.М ради вођења поступка пред Окружним судом у Северном округу Тексаса.

Тескашки суд их терети за "заверу у извршењу преваре која укључује електронску комуникацију" и због "завере у прању новца" према законима САД, саопштио је београдски суд.На ову одлуку суда окривљени имају право жалбе Апелационом суду у Београду у року од три дана од пријема решења, а у сваком случају коначну одлуку о изручењу доноси министар правде Србије.

Апелациони суд у Београду је прошле седмице укинуо притвор држављанки Филипина са боравишем у Нишу, Ксенији Ф.А.К, јер је очекује порођај, па јој је одредио кућни притвор уз наногицу.Осталих 10 окривљених је и даље у притвору.

Суд је прецизирао да је ово решење донело кривично ванпретресно веће суда 23. октобра.Решењем је утврђено да су испуњене законске претпоставке за изручење пошто је веће закључило да је молба САД за изручење у потпуности у складу са одредбама Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима и Уговором о изручењу између Републике Србије и САД.

Суд подсећа да је одредбама поменутог Уговора прописано да изручење неће бити одбијено на основу држављанства лица чије се изручење тражи, затим да се изручење дозвољава за кривично гоњење због кривичних дела за које је како према праву државе молиље, тако и праву замољене државе, прописана казна затвора дуже од једне године.

Молба САД је такође поткрепљена прилозима прописаним билатералним Уговором.

Суд је напоменуо да се на поступак одлучивања о изручењу ових окривлејних примарно примењују одредбе Уговора, с обзиром да представља потврђени међународни уговор, док се одредбе Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима премењују на сва питања, која наведеним уговором о изручењу нису регулисана.

Након њиховог хапшења је саопштено да се свих 11-оро сумњиче да су као организована криминалана група од 2011. године до јула ове године, учествовали у стварању, промовисању и организацији најмање 16 лажних инвестиционих платформи користећи се интернетом и онлајн веб страницама, чиме су прибавили противправну имовинску корист од преко 70 милиона долара.

Ова група је, како се сумња, проналазила инвеститоре широм света, укључујући и оне у Северном округу државе Тексас, који су инвестирали у лажне инвестиционе платформе за бинарне опције где су припадници групе стварали лажне трговинске трансакције, лажне потврде о подизању новца као и лажне потврде о пребацивању новца.

Припадници организоване криминалне групе су пристали да инвестирају, служећи се лажним идентитетима и користећи лажне титуле, путем емаил-а или путем видео-конференциских веза упућивали да пребаце своје "инвестиције" на међународне банковне рачуне повезане са организатором ове групе.

Након тога група је по налогу организатора затварала ове лажне инвестиционе платфоме и након неког времена поново отварала нове са истим већ разрађеним методом рада.Сумња се да су организатор и припадници ове групе прибавили противправну имовинску корист у износу од преко 70 милиона долара.

EUR/RSD 117.5738
Најновије вести