У среду саслушање по молби САД за изручење 11 осумњичених

БЕОГРАД: Пред Посебним одељењем Вишег суда у Београду, сутра ће бити одржано рочиште поводом молбе Сједињених Америчких Држава за изручење 11 осумњичених који су у јулу ухапшени у Србији у заједничкој акцији домаћих истражних органа и америчког Еф-Би-Аја (ФБИ).
fbi Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

САД их терете да су организованом преваром, путем лажних инвестиционих платформи, прибавили противправну имовинску корист од преко 70 милиона долара.

О испуњености услова за изручење одлучиваће судија за претходни поступак Посебног одељења Вишег суда у Београду, након што саслуша осумњичене, речено је Танјугу у Вишем суду.

На овај случај биће примењене не само одредбе Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима, већ и одредбе Уговора између Републике Србије и Сједињених Америчких Држава о изручењу, који су ратификовале обе државе.

Рочиште за одлуку о молби САД одложено је прошле седмице, на молбу бранилаца осумњичених, који су тражили време да се упознају са предметом.

Осумњичени чије се изручење тражи налазе се у екстрадиционом притвору, а међу њима су држављани Србије, Црне Горе, Аустралије и Филипина.

То су К.К, К.Ф.А.К, М.П, У.С, Н.К, А.С, А.С, М.М, Н.Д, Б.Р. и Н.М.

Према писању медија, међу њима је и Ксенија Крстић, родом са Филипина, која је тренутно у деветом месецу трудноће и налази се у притвору Окружног затвора у Београду.

Правосудни органи САД осумњичене траже због кривичних дела "урота и преваре са пребацивањем новца", што представља кршење главе 18 Законика САД, док осумњичене К.К, К.Ф.А.К, М.П, У.С, Н.К, А.С, А.С, М.М и др. и за уроту за почињење прања новца што је кршење главе 18 Законика Сједињених Америчких Држава одељак 1956 (х), саопштено је раније из Вишег суда у Београду.

Они се сумњиче да су као организована криминалана група од 2011. године до јула ове године, учествовали у стварању, промовисању и организацији најмање 16 лажних инвестиционих платформи користећи се интернетом и онлајн веб страницама, чиме су прибавили противправну имовинску корист од преко 70 милиона долара.

Ова група је проналазила инвеститоре широм света, укључујући и оне у Северном округу државе Тексас, који су инвестирали у лажне инвестиционе платформе за бинарне опције где су припадници групе стварали лажне трговинске трансакције, лажне потврде о подизању новца као и лажне потврде о пребацивању новца, саопштено је након њиховог хапшења.

Припадници организоване криминалне групе су пристали да инвестирају, служећи се лажним идентитетима и користећи лажне титуле, путем мејла или путем видео-конференциских веза упућивали да пребаце своје "инвестиције" на међународне банковне рачуне повезане са организатором ове групе.

Након тога група је по налогу организатора затварала ове лажне инвестиционе платфоме и након неког времена поново отварала нове са истим већ разрађеним методом рада.

Сумња се да су организатор и припадници ове групе прибавили противправну имовинску корист у износу од преко 70 милиона долара.

EUR/RSD 117.5865
Најновије вести