Јерковић на лечењу у Америци, настављен процес Лазаревићу 

Војвођански бизнисмен Миле Јерковић, крунски сведок оптужбе у процесу против бившег функционера Бранка Лазаревића и још троје окривљених за наводно одавање службене тајне пре деценије, још увек је у Америци, на лечењу, због чега ни јуче није дошао у београдски Специјални суд да сведочи па је као доказ изведен његов исказ из истраге. 
1
Фото: Dnevnik.rs

Записник од двадесет пет страница о Јерковићевом сведочењу у истрази није прочитан већ је само показан путем документ-камере. Најављено је, међутим, да ће Јерковић, ради непосредног сведочења на главном претресу, бити позван и на рочиште које је заказано за септембар, па остаје да се види ли ће тај судски позив, иначе седми по реду, бити успешнији од претходних.    

Одбрана, с друге стране, отворено сумња у разлоге Јерковићевог одсуства из Србије, инсистира на томе да тај сведок, за кога тврде да „неистинито терети окривљене”, сведочи непосредно, да би одговорио на питања одбране важна за утврђивање чињеничног стања, а тражи и да се преиспита законитост његове улоге у поступку. 

Одбрана сматра да Јерковићу и није до повратка у Србију јер би могао завршити у притвору, а наводно се у Америци прилично удобно сместио и већ одомаћио

Адвокат Веран Зечар, бранилац оптуженог Лазаревића, оспорио је налаз вештачења Јерковићевог здравстеног стања, који је обављен на основу медицинске документације из Америке, достављене суду. 

Износећи своја запажања о наводно спорним моментима, Зечар је затражио да налаз буде издвојен, али је суд одбио тај предлог. Зечар је јуче, између осталог, навео да има сазнања о томе да је Јерковићу упућен позив за 5. и 6. септембар да сведочи у Специјалном суду на суђењу Дарку Шарићу у случају „прање пара”.

Одбрана, наиме, сматра да Јерковић причом о лечењу у Америци, заправо избегава повратак у Србију, и то, како је навео Зечар, „не толико због сведочења у та два поступка у Специјалном суду, већ због неколико кривичних поступака који се воде против њега пред судовима у Сомбору, Зрењанину и Сремској Митровици”.

Фото: Dnevnik.rs

Такође, по сазнањима одбране која је изнео адвокат Зечар „у два поступка, по једном у Зрењанину и Сремској Митровици, судови су донели решења о одређивању притвора Јерковићу”. 

Одбрана сматра да Јерковићу и није до повратка у Србију јер би могао завршити у притвору, а наводно се у Америци прилично удобно сместио и већ одомаћио. 

Оптужницом се приписује „Бранку Лазаревићу да је у току 2008. и 2009. године, док је био шеф кабинета тадашњег министра полиције, одао податке из предистраге вођене против Дарка Шарића и више особа из његовог окружења у случају ’шверц кокаина’ да се прислушкују телефони, да су га на то подстрекли Радован Штрбац и Родољуб Радуловић, а да је поверљиве податке Лазаревићу неовлашћено пренео Борис Гара, тадашњи руководилац Службе за специјалне истражне методе”.

Оптужба сумњичи Лазаревића и Гару за кривично дело одавања службене тајне.

Окривљени Радован Штрбац, адвокат, у то време правни заступник Дарка Шарића у различитим поступцима пред правосудним и другим државним органима, као и легалним пословима које је Шарић имао у Србији низ година, осумњичен је за подстрекавање на одавање службене тајне. Иста оптужба терети и бизнисмена Родољуба Радуловића, који је у бекству и суди му се у одсуству. Сви окривљени негирају оптужбе као „апсолутно неистините и произвољне”.

Наставак суђења заказан је за 13. септембар

Ј. Јаковљевић

EUR/RSD 117.5794
Најновије вести