Почело суђење бившем председнику општине Гроцка

БЕОГРАД: Суђење донедавном председнику општине Гроцка Драгољубу Симоновићу почело је у Другом основном суду у Београду поводом оптужби да је друге оптужене подстрекавао да у знак опомене запале имовину Милана Јовановића, новинара портала "Жиг инфо", 12. децембра прошле године.
dragoljub simonovic
Фото: Tanjug (T. Valič, arhiva)

На данашњем суђењу прочитана је оптужница, док су уводне речи одбране одложене за 26. јул на молбу једног од бранилаца Зоре Добричанин Никодоновић, која је морала да присуствује суђењу у Специјалном суду.

На данашње суђење дошли су сви окривљени и оштећени Јовановић, као и бројне присталице Симоновића.

Поред Симоновића, оптужени су Александар Маринковић, Игор Новаковић и Владимир Михаиловић, који се терете за кривично дело "тешко дело против опште сигурности".

Друго основно тужилаштво оптужницом терети Симоновића због подстрекавања ово троје оптужених да запале имовину Милана Јовановића.

Сумња се да је Симоновић подстрекао Михајловића да пронађе особу од поверења која би у виду опомене Јовановићу запалила аутомобил, дајући му прецизне податке о аутомобилу и где се он налази.

Према оптужници, Симоновић је за то понудио новчану надокнаду, након чега је Михајловић подстрекао Новаковића тако што му је предочио да за њега има посао, односно да је потребно да се нађе човек од поверења који би опоменуо оштећеног тако што би запалио његов аутомобил.

Новаковић је за то ангажовао Маринковића, који је пристао да то учини како би му Новаковић отписао дуг.     

У оптужници пише да Маринковић 12. децембра 2018. године, око 03.20, у улици Гробљанска 21 дошао до гараже ошштећеног где се налазило путничко возило, циглом разбио прозор улазних врата гараже и у њу убацио молотовљев коктел, у пределу задњег дела возила, при чему се по поду пролио бензин, што је изазвало пожар у унутрашњости гараже и аутомобила.

Пожар се потом проширио и на повезани стамбени објекат у наставку (кућу), "изазивајући опасност по живот и тело општећених".

На тај начин им је причињена и штета великих размера од 5.648.299,63 динара, наводи тужилаштво.

За Симоновића тужилаштво је у оптужници предложило суду да му изрекне казну од осам година затвора, за Михајловића и Новаковића, као саучеснике, казну од пет година затвора, а за Маринковића као извршиоца шест година затвора.

Тужилаштво је оптужницом такође предложило да се свој четворици изрекне и мера безбедности забране приближавања и комуникације с оштећеним Миланом Јовановићем и Јелом Дељанин.

Симоновић је 7. марта пуштен из притвора, у којем је био од 25. јануара.

Бојана Цветковић Шијацки је раније признала је да је помогла у паљењу куће новинара, а после закључивања споразума о признању кривичног дела с Другим основним тужилаштвом у Београду, осуђена је на шест месеци кућног затвора с електронским надзором и новчану казну од 50.000 динара.

Јовановић је од почетка тврдио да је нападнут искључиво због свог писања о аферама председника Општине, који је иначе био и члан Главног одбора СНС-а.

EUR/RSD 117.2962
Најновије вести