Подигнута оптужница против Беливукове групе

БЕОГРАД: Тужилаштво за организовани криминал подигло је данас оптужницу против Вељка Беливука, Марка Миљковића и осталих припадника њихове организоване криминалне групе, која је деловала под велом партизанове највијачке групе "Принципи", потврђено је Тањугу.
belivuk
Фото: Youtube Printscreen

Оптужницом је обухваћен 31 окривљени, а међу њима су и сведоци - окривљени.

Оптужница је предата Посебном оделењу Вишег суда у Београду на потвђивање.

Детаљи оптужнице још нису познати.

Истрага против ове криминалне групе покренута је 5. фебруара и након тога проширена је још шест пута, против истих лица за нова кривична дела или нових лица.

Тужилац за организовани криминал Младен Ненадић је прошле седмице на конференцији за новинаре указао да се припадници ове групе терете за кривична дела злочиначко удруживање, пет тешких убиства, трговну дрогом, трговину оружјем и једну отмицу и једно силовање.

Реч је о бруталним убиствима извршеним у викендици у Ритопеку где су мучени, ликвидирани, раскомадани и самлевени у машини за месо: Александар Глигоријевић, Горан Величковић, Милан Љепоја, Лазар Вукичевић и Здравко Радоњић.

Тужилац је новинарима показао и до сада необјављиване фотографије које ће се користити као доказ против ове групе.

На фотографијама су поменути мушкарци најпре живи, мучени, са одсеченим главама, а потом су се могли видети и исечени делови тела сложени у кади.

На обезглављеним телима појединих жртава исписане су поруке за припаднике супарничког клана, док су одсечене главе сликане између ногу или у другим позама.

У питању су фотографије из комуникације припадника ове групе заплењене са сервера СКY и добијене за ову истрагу путем међународне правне помоћи од једне западноевропске државе.

Поред поменутих фотографија са СКY сервера заплењени су и аудио и видео записи који указују на догађаје и осумњичене.

Ова група ухапшена је 4. фебруара. Беливук и Миљковић су под сумњом да су организовали криминалну групу која је извршила низ најтежих кривичних дела, скривајући се иза Паризанове навијачке групе “Принципи”.

Поред њих, тада је ухапшено још 20-ак припадника групе, а тужилаштво за организовани криминал је покренуло истрагу против 22 особе.

Недељу дана касније ухапшен је и А.Ш. код којег је пронађен снајпер, а повезује се са овом групом.

У априлу је у скривеној просторији објекта у Ритопеку који је, како се сумња, користила ова криминална група, пронађена је машина за млевење меса која је размонтирана и послата на вештачења.

Поред Беливука и Миљковића под истрагом су и Милош Будимир (36), Марко Будимир (32) и Владимир Грек (36), Милован Тадић (33), Филип Ивановски (29), Срђан Лалић (35), Борис Карапанџић (33), Немања Ðурић (35), Владо Драганић (46), Александар Вучељић (39), Дејан Тешић (38), Никола Стефановић (33), Немања Лакицевић (41), Никола Спасојевић (29), Жељко Коџић (41), Небојша Јанковић (50), Владо Георгијев (38), Слађана Секулић (39) и Вук Вучинић (29), Марко Андрић, Бојан Хрватин и А.Ш.

У мају је истрага проширена на још шест особа.

Шири контекст деловања ове групе указује на повезаност са "кавачким кланом" из Црне Горе, који је већ годинама у сукобу са такозваним "шкаљарским кланом", такође из Црне Горе.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести