Привредни суд у Београду добио два признања за рад

ВРЊАЧКА БАЊА:  Привредни суд у Београду добитник је прве награде коју додељује Врховни касациони суд, у категорији ''Повећање броја решених старих предмета у суду у односу на исти период претходне године''.
 “Sudijski dani 2019” u Vrnjačkoj Banji Foto: Tanjug/video
Фото: “Судијски дани 2019” у Врњачкој Бањи Фото: Танјуг/видео

Овај суд је добио и Признање за допринос унапређењу ефикасности и квалитету судског система.

Друга награда за већи број решених старих предмета данас је у Врњачкој Бањи на почетку саветовања судија “Судијски дани 2019” додељена Основном суду у Крушевцу, а трећа Вишем суду у Београду, који је био награђен и прошле године.

У категорији ''Повећање броја укупно решених предмета у суду у односу на исти период претходне године'', прва награда додељена је Привредном суду у Лесковцу, друга Привредном суду у Нишу, док је Виши суд у Ваљеву освојио трећу награду. Признања за допринос унапређењу ефикасности и квалитету судског система додељена су Вишем суду у Новом Пазару, Вишем суду у Пироту, Вишем суду у Прокупљу, Основном суду у Крушевцу, Основном суду у Ужицу, Основном суду у Лозници, Основном суду у Аранђеловцу, Основном суду у Деспотовцу, Основном суду у Врању.

Признања су добили и поново Привредни суд у Београду и Привредни суд у Нишу, Привредни суд у Чачку и Привредни суд у Крагујевцу.Комисија ВКС је одлучила да се доделе и Специјална признања: Вишем сусу у Суботици, Прекршајном суду у Београду, Основном суду у Новом Саду, Основном суду у Сјеници, Основном суду у Књажевцу.

Признања за иновације које су допринеле побољшању рада суда додељена су Првом основном суду у Београду - за унапређење унутрашње организације рада, пословање, планирање и контролу.Ово признање додељено је и Основном суду у Крушевцу - за праћење рада и активности судских извршитеља, као и Вишем суду у Београду - за вођење електронске базе података о привремено и трајно одузетој имовини за потребе посебних одељења.

Приликом одлучивања о добитницима награда и признања, Комисија ВКС је имала у виду резултате рада првостепених судова у претежно судећим материјама у првих шест месеци 2019. године, у односу на првих шест месеци 2018. године, имајући при томе у виду и удео броја застарелих предмета у укупном броју решених предмета.

Решити питање старих багателних комуналних предмета

ВРЊАЧКА БАЊА: Министарка правде Нела Кубуровић потписала је у Врњачкој Бањи са вршиоцем функције председника Врховног касационог суда и Високог савета судства Драгомиром Милојевићем Упутство за примену измена Закона о извршењу и обезбеђењу, које ће почети да се примењују од 1. јануара 2020. године.

Том приликом Кубуровић је истакла је да ће овај документ који даје конкретне смернице судовима за поступање у одређеним питањима, чиме ће допринети већој ефикасности рада судова и целог правосуђа.

Кубуровић је подсетила да је од почетка примене Закона о извршењу и обезбеђењу 2016. године решено милион и по старих извршних предмета, као и да верује да ће предстојеће измене тог закона допринети решавању старих, багателних предмета.

„Циљ нам је да старе, багателне предмете решимо на одговарајући начин. То значи да ће потраживања до 2.000 динара, а у којима последњих шест месеци није предузета ниједна радња извршења, бити аутоматски обустављена. Циљ нам је једнообразно поступање и надам се да ћемо кроз ово Упутство успети то да решимо“, истакла је Кубуровић.

Министарка правде је изразила уверење да ће од 1. јануара све бити спремно за почетак примене измена и допуна Закона о извршењу и обезбеђењу и да ће 2020. година бити кључна за решавање проблема предмета старијих од 10 година.

Улазала је да су најзначајније измене ЗИО увођење електронске огласне табле, чиме ће бити решено питање доставе, а што ће заживети до краја године, као и да ће јавни извршитељи од следеће године путем електронске аукције спроводити продају у оквиру извршног поступка покретних и непокретних ствари.

„На тај начин ћемо отклонити све недостатке и могуће злоупотребе у поступку извршења и верујем да је то нешто на шта ћемо бити веома поносни“, нагласила је Кубуровић.Министарка правде се захвалила ЕУ и УСАИД на помоћи у изради Упутства и измена Закона о извршењу и обезбеђењу.

Она је нагласила да Министарство правде континуирано ради на побољшању ефикасности правосуђа, да је повећан број запослених у правосуђу, као и да је правосуђе добило нове сараднике у судовима и тужилаштвима.

Кубуровић је рекла и да ће само ове године плате запосленима у правосушу бити два пута повећане, а да ће круна бити отварање нове Палате правде, где се очекује да правосудни органи буду на својој старој адреси од 1. новембра.

Председник ВШ Драгомир Милојевић истакао је да је потписивање Упутства пример добре мултидисплицплинарне сарадње те институције и Министарства правде у циљу повећања ефикасности рада судова и приближавања правде грађанима.

Заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеа Норчич Штамцар истакла је да је ЕУ до сада у побољшање ефикасности правосуђа уложила 22 милиона евра, од чега 11 милиона евра у савремен и централизован систем управљања предметима.

Она је додала да је Србија на европском путу и да јој Делегација ЕУ стоји на располагању за сву потребну помоћ у процесу евроинтеграција.

EUR/RSD 117.3374
Најновије вести