СУЂЕЊЕ ДАВИДОВИЋУ Жандарми: Антифашисти започели сукоб

У наставку главног претреса поводом инцидента на антифашистичком маршу 7. октобра 2007. године у Новом Саду, петорица сведока, припадника београдског Одреда жандармерије, који су тада радили на обезбеђењу овог  скупа, су у новосадском Вишем суду навели да су  догађај  код Дома војске, први започели људи из колоне која је туда пролазила.
Posle sukoba tokom održavanja "Antifašističke šetnje" u oktobru 2007. Foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: После сукоба током одржавања "Антифашистичке шетње" у октобру 2007. Фото: Дневник.рс/архива

Такође,  неки, саслушани сведоци, пред кривичним већем којим председава судија Слободанка Гутовић, казали су да првоокривљеног Горана Давидовића, којем се суди у одсуству, знају само из медија.

Један од сведока је још рекао да је у групи у дворишту Дома војске било и неколико младића из Београда, које лично познаје. Жандарми нису моглу да кажу да су међу онима у дворишту Дома војске на Београдском кеју у Новом Саду  били оптужени Недељко Пешић из Шапца и Горан Давидовић из Новог Сада, неформални вођа забрањене организације „Национални строј“, оптужени за изазивање националне, расне, верске мржње и нетрпељивости, на поменутом скупу пре више од десет година.

Сведок  Далибор Р. рекао је да се из колоне која је долазила према Дому војске, где су он и колеге стајали поред ограде, чули повици и погрдне речи, а онда су полетеле и каменице, штап од заставе. Он  је додао да група која се налазила у дворишту Дома војске ( а у којој су према оптужници били окривљени) није ништа бацала, те да није било никаквог сукоба и туче између ове две скупине. Његов колега Зоран М, (који је напоменуо да се слабо сећа догађаја)  слично је изјавио и казао да је стигло наређење да се ухапси група у Дому војске.

И  жандарми Марко А.  и Игор Ц., који су обезбеђивали скуп код Дома војске, изјавили су да су  људи из колоне која се туда кретала ,први почели да бацају каменице и упућује погрдне речи групи у дворишту иза ограде.

Наставак суђења је заказан за 30. мај, а предвиђено је да као сведоци буду саслушана  још двојица жандарма из Београда, а тада ће бити приказан и видео - снимак овог догађаја.

Према судској евиденцији, прва оптужница у овом случају  подигнута   је у децембру 2008. године, а Више тужилаштво је њу прецизирало  у децембру 2013., након што је с двојицом из групе оптужених постигнут споразум о признању кривице.

Према судској евиденцији, прва оптужница у овом случају подигнута је у децембру 2008. године, а Више тужилаштво је њу прецизирало  у децембру 2013., након што је с двојицом из групе оптужен постигнут споразум о признању кривице. Давидовић и Пешић терете се да су далеког 7.октобра 2007. године око 17сати на углу Београдског кеја и Дунавске улице на скупу који су организовали Антифашистичка организација Новог Сада и Независно друштво новинараВојводине под називом „Стоп фашизму“ приликом њиховог проласка на наведеном месту изавали националну, расну мржњуи нетрпељивост међу народима и етничким заједницама који живе у Србији, односно Војводини.
 

Приписује им се да су сепопели на ограду угоститељког објекта у саставу Дома војске  где су се налазили са  још неким особама  којима јеМинистарство унутрашњих послова забранило окупљање истог дана, да би затим нацистички салутирали подижући десну рукус испруженом шаком у правцу окупљених учесника антифашистичког скупа.

На овај начин, испровоцирали су прво вербални, апотом и физички сукоб учесника скупа лица окупљених у Дому војске тако да је од стране учесника јавног скупа у правцу  Дома војске бачено неколико флаша те је након тога дошло до туче између ове две скупине и угрожавања сигурности учесника уколони пријављеног скупа.  Том приликом су четири особе  задобиле лаке телесне повреде у виду расекотина у пределу главечиме су извршили кривично дело изазивања националне, расне и верске мржње и нетрпељивости.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести