Ухапшена група осумњичена за кријумчарење миграната

БЕОГРАД: Након вишемесечне међународне истраге, српска полиција је у сарадњи са полицијским службеницима Хрватске и Мађарске на подручју Београда, Лазаревца и Аранђеловца ухапсила шесточлану групу осимњичених за кријумчарење миграната, на челу са организатором.
policija hapsenje
Фото: Tanjug (MUP, ilustracija)

Реч је о организованиј криминалној групи која је од 17. јула до 28. августа прошле године прокријумчарила 42 страна држављанина-миграната, из Србије на територију БиХ, Хрватске и Мађарске, у циљу њиховог даљег кријумчарења ка другим земљама Европске уније.

Ухапшени су С.А, В.Д, М.В, Г.М, В.Ж. и П.А, саопштило је тужилаштво за организовани криминал које је руководило овом акцијом.

Припадници организоване криминалне групе коју је предводио осумњичени С.А. кријумчарили су држављане Пакистана, Авганистана, Ирана и Сирије на тај начин што су уз помоћ својих веза са страним држављанима из Пакистана проналазили мигранте заинтересоване за одлазак у земље Европске уније, а затим организовали илегално пребацивање страних држављана из Србије, на територију БиХ, Хрватске и Мађарске, а потом и прихват на територију Хрватске и Мађарске ради даљег транзита миграната до неке од земаља Европске уније.

Имовинска корист коју су остварили чланови организоване криминалне групе за извршен транзит миграната кретала се око 700 евра по једном мигранту, док је организатор остваривао имовинску корист у за сада неутврђеном износу, наводи се у саопштењу.

Приликом претреса код осумњичених лица пронађено је и привремено одузето више мобилних телефона и СИМ картица.

Сви ухапшени су уз кривичну пријаву спроведени Тужилаштву за организовани криминал у Београду, након чега ће бити саслушани.

Акцију хапшења су спровели Полицијски службеници Управе криминалистичке полиције, Службе за борбу против организованог криминала, Одељења за сузбијање трговине људима и кријумчарења људи, Сталне ударне групе за сузбијање кријумчарења људи, у координацији са Тужилаштвом за организовани криминал у Београду, чији заменик тужиоца руководи Сталном ударном групом, у сарадњи са полицијама Мађарске и Хрватске.

EUR/RSD 117.7410
Најновије вести